skor och plugg

känns som jag har massa att göra idag men det är inte så mycket egentligen. ska maila min praktikplats och fråga om schema för det har vi inte fått än, sen ska jag maila min basgrupp om hur man räknar ut sitt PAL värde. sen ska jag kolla igenom scenariot till imorgon och förbereda mig så gott jag kan till det :D det måste jag göra innan imorgon.
sen ska jag fortsätta med energi- och näringsvärdesrapporten som jag började med förut.

köpt skor har jag gjort med på internet :D skitsnygga!!




tillbaka till pluggandet.

älskar dig gustav!

jobbigt

jobbigt är bara förnamnet på vad träningen va :P usch, mina armar! kan knappt sträcka ut dom. men gud vad skönt det va när det va klart, benen skakade och armarna va som spagetti, då är man nöjd över sig själv :D blev ett årskort med så nu är jag snart i form igen :D woho!
box på torsdag efter skolan blir det med, ska bli kul.

nu ska jag hoppa in i duschen och sen ska jag sova, är jättetrött!

god natt

älskar dig gustav!

träning

var i göteborg i helgen som sagt. vi va och hälsade på kims ex från malaga och hennes kompis :D skitkul hade vi! på fredagen blev det förfest hemma hos dom i Tuve utanför säve i göteborg. det fick bli taxi in till stan iallafall, inte så farligt dyrt när vi väl delade allihp, 50 kr var eller nått. när taxin kom så fick jag bråttom, sist ut för jag fick knappt på mig skorna :P sprang ner för trappan och trillade ner för hälften typ :P klantingt! fick ont i ena foten men onykter som jag va så sket jag i det.
väl inne i göteborg så gick vi till park lane på avenyn men vi gick därifrån igen och drog till valand istället. jonas hade tydligen fått gratisbiljett in på valand men det hade han glömt så vi betalade 100 kr var i inträde, haha! han hittade fribiljetten som gälde för 4 i sin ficka på morgonen :P
fullt ös inne på valand, skitkul hade vi! träffade therese med utanför en sväng :D jättekul att träffa dig igen!! kände dock dagen efter att jag antgligen gjorde bort mig lite men det bjuder jag på :D
när vi gick från valand va klockan typ 1 bara :O kändes som den va mer, såg dagen efter att den inte va mer när jag kollade kvittot från burger king. vi gick dit och käkade innan vi åkte. självklart trillade jag i trappan där med bland allt folk :P tror jag stukade handleden, fick rejält ont men det enda jag brydde mig om va hur pinsamt det va, haha!

på lördag morgon undrade kim vart bilnyckeln va för han hade gett den till mig. jag sa att den låg i min plånbok i min väska :D (hade sagt till honom dagen innan att plånboken har jag alltid koll på) men det gjorde den ju inte. plånboken va helt borta! ringde taxibolaget men den taxin va inte ute just då och han som körde oss jobbade inte så jag skulle återkomma, ringde burger king och frågade om dom hade fått in en plånbok och det hade dom :D som tur va så var det min plånbok dom hade fått in med :D
jag gustav kim och jonas satte oss på bussen in till stan för att shoppa lite och hämta plånboken. då upptäckte jag att mitt årskort inte längre låg i min jacka där jag alltid lägger det :S ett litet fack som bara årskortet får plats i typ. jag va helt säker på att jag lagt det där, jag gör ju jämt det.
när vi väl kom till burger king och jag fick min plånbok så va allt kvar i den, bilnyckeln med :D och mitt årskort låg där med :P man kan ju fråga sig varför jag bytt plats på det, jaja. tur i oturen får man väl säga.

idag har jag inte vart i skolan nånting. däremot så var jag tvungen att åka in till sjukhuset i nkpg för att vaccineras. det va ett par i klassen före mig och alla kom ut i smärta och sa att det gjorde skitont så när det va min tur att gå in så sa sjuksyrran "och här kommer en till som inte andas, är du rädd?" "nej, men nervös"
först fick jag testsprutan bot TBC. dom sprutar in något för att se om man redan har skydd mot det och det får jag reda på på torsdag annars får jag en spruta till. sen fick jag vaccinet mot hepatit B. kände inte när hon stack in nålen men när hon väl började spruta in vaccinet så sved det ganska mycket så jag ryckte till :P men ont kan jag ju inte påstå att det gjorde :P

har pluggat lite nu sen jag kom hem. va ute med barro för en stund sen jag och gustav. gick förbi supermarket och hämtade bläckpatronerna jag beställde så nu kan vi skriva ut igen :D
träffade linda och kim på supermarket med. lunda skulle iväg och träna sen och guuud vad sugen jag blev också. så jag ska med sen och fixa årskort som dom tydligen drar för lite varje månad och som man kan säga upp när man vill :D woho! så snart ska jag iväg på body pump, ska bli kul! tillgång till bad och gym har man med så det är bra. slipper jag springa ute i kylan aldeles ensam :D

älskar dig gustav!

göteborg

imorgon bär det av mot göteborg så fort jag kommer hem från skolan :D ska bli skitkul! vi hade inte tänkt åka med först men vi ångrade oss idag :P skönt att komma bort över helgen.
ringde mamma med och frågade om hon kunde passa barro och det kunde hon såklart :D men sen när jag lagt på så hade kim och gustav ändrat sig och gustavs mamma skulle ta honom istället för dom ville helt plötsligt inte ta vägen förbi thn :(
ringde till mamma igen och sa att han skulle stanna hemma men det ville hon absolut inte så hon och stefan kommer och hämtar honom i götet när vi kommer fram :D så på söndag blir det en sväng genom trollhättan med, kuuul!

har precis käkat med. vi gjorde den där kyclinggrytan som sara tipsat om men paprika kyckling och cremefraiche å grejer :D blev jättegott! så nu har jag en till matlåda också, peerfekt!

och therese, om du läser detta så förbered dig på att hinna träffa mig nångång under helgen :D saknar ju dig!

älskar dig gustav!

pessimist

okänd diagnos va lika bra igår som avsnitten innan så jag är glad att jag inte somnade fast det va nära ett par gånger :P
hann läsa om cellkommunikationen innan tv tittande igår kväll så idag ska jag fortsätta med det autonoma nervsystemet sen får jag se om jag läser om det vi ska ha imorgon, cellmetabolism eller nått sånt var det tror jag.

det är så kul när man har gjort upp en budget för månaden för att se vad man behöver lägga sina pengar på och så får man massa pengar över fast man i princip skulle gå back när man skrev budgeten :D jag räknar alltid på att det ska kosta lite mer än vad det egentligen gör ifall att det kommer kosta mer av nån konstig anledning eller om jag är osäker helt enkelt :P vad kallar man det? prispessimist? jaja, tidspessimist är jag till 100% iallafall :P

tänkte ta en långpromenad med barro sen, hoppas gustav går med :D skönt ute nu ju! 1 + i skuggan nu till skillnad från vad det va imorse när jag gick till pendelt, 8 - va det då :S kaaallt!

ikväll gott folk får ni inte missa dokumentären på 4an kl 21.00 om Josef Fritzl! ett måste!! hur fan kan man göra så som han gjorde?! :O helt sjukt! men det är som jag alltid har sagt, det finns folk till allt.

älskar dig gustav!

sova!

diagnos okänd skulle ju börjat kl 20 men så var det du är vad du äter :O blev förvånad och trodde dom skulle hoppa över det idag men icke, kl 22 börjar det :S förstår dom inte att studenter som pendlar långt måste sova? :P aja, ska iallafall vara vaken och kolla, ett måste!
kollar på rent hus nu istället, sådär kul men orkar inte plugga mer nu. har läst igenom cellkommunikationen som vi hade föreläsning på igår. ska läsa på lite mer imorgon på det som kommer på föreläsningarna imorgon och på fredag. slutar kl 10 imorgon så det är chill :D

tillbaka till tvn nu då.

god natt!

älskar dig gustav!

fika

var som sagt och fikade förut men inte bara med linda. kim gustav och carro va också med :D riktigt trevligt! tror vi satt i 2 timmar eller nått och pratade om allt möjligt!
sen började vi känna oss hungriga så vi gick till kvarnen och handlade. åkte hem till linda och lagade tacogratäng med natchochips (stavas?), skitgott och väldigt mättande!
inhandlade 2 tröjor från lindex med, kostade bara 129 kr styck så jag köpte en svart och en vit :D skitsnygga!

trängde in oss i lindas lilla bil vi fyra, snacka om trångt :P haha! fick skjuts hem jag och gustav. tog en sväng med barro så fort vi kom hem, han hade vart ensam i 4 timmar så han blev glad över att få komma ut. han haitta en stor pinne som han bar med sig och efter en stund vägrade han gå mer och ville hem men vi drog lite i honom och efter ett tag så jag han med sig :D

blev med andra ord inte så mycket pluggande idag. tänkte lägga mig och läsa lite fysiologi nu innan kl 20 då det braiga börjar på tv :D diagnos okänd och sen greys! onsdagar är heliga TV dagar för min del, inget rubbar min TVonsdag :P

kryssning den 13e juni med :D wohoo! skitkul! lördagen innan jag åker till trollhättan för att stanna hela sommaren. perfekt timing! vi blir tydligen massa folk, ska bli skitkul!

älskar dig gustav!

klar

äntligen är den klar :D litteraturstudien.
ska hoppa in i duschen nu och sen kila iväg och fika med linda, ska bli kul! va länge sen vi fikade nu, eller ens träffades på riktigt och inte bara hälsade på stan.

om ni orkar och vill läsa det jag gjort så kommer det här :D enjoy!



Ro utan åror - en litteraturstudie


Jag har läst boken "Ro utan åror" skriven av Ulla-Carin Lindquist. Ulla-Carin var nyhetsankare och reporter hos Rapport fram till 2003 då hon på sin 50 årsdag den 2a april fick diagnosen ALS. Sjukdomen var aggressiv och hon avled den 10e mars, inte ens ett år efter diagnosen fastställdes.

I självbiografin "Ro utan åror" berättar Ulla-Carin om sjukdomsförloppet och allt som hände runt omkring henne under tiden. Man fick bilden av en stark kvinna som aldrig gav upp.


"Jag känner djup sorg över allt jag inte kommer att få uppleva. Jag är bedrövad för att jag snart kommer att lämna mina fyra barn. Samtidigt känner jag en stor lycka och glädje över allt jag upplever just nu. Flera gånger varje dag fylls mitt hus med skratt. Låter det märkligt?"
Ulla-Carin Lindquist


ALS är en sjukdom som leder till att de nerver som styr kroppens muskler sakta förtvinar, detta leder till att även musklerna sakta förtvinar. Livsviktiga funktioner som att svälja och att andas är styrda av motoriska muskler leder sjukdomen till döden.


Frågeställningar

•1.       Hur viktigt är det med en nära relation och fysisk kontakt när man ligger på sin dödsbädd?

•2.       Vad krävs för att få en personlig assistent och vad innebär det?

•3.       Vad innebär palliativ vård?


Belysning av frågorna på generell nivå

•1.       Enligt Katie Eriksson är människan beroende av relationer och att vi är benägna att få bekräftelse av andra. Relationen till "den konkreta andra" beskrivs som en relation man har med andra människor, t.ex. familj, vänner, sjukhuspersonal osv. Relationen till "den abstrakta andra" menas som relationen till Gud.
   Katie beskriver oss människor som naturliga vårdare och att det är ett mänskligt beteende. Den naturliga vården utövas inom tre olika livsrum; det andliga livsrummet, vilket betyder relationen till den abstrakta andra, det psykosociala livsrummet, vilket innebär samspelet mellan sig själv och de konkreta andra och det fysiska livsrummet, vilket omfattar förutsättningar för människans primära livsfunktioner.
   Tro, hopp och kärlek är grundläggande både för professionell vård som för den naturliga vården. Tro, hopp och kärlek ligger i sin tur som grund för att ansa, leka och lära. Att ansa innebär att ta hand om patientens kroppsliga vård, t.ex. hygien men också att ge närhet, värme och berörning vilket leder till kroppsligt välbehag hos patienten. Människans förmåga att leka uttrycker hälsa men är också ett medel för att uppnå hälsa. Med hjälp av lek kan man öva, pröva, skapa och önska. Lärande innebär att lära känna varandra bättre men också att lära känna sig själv bättre vilket leder till självständighet.

•2.       När man pratar om personlig assistans menar man ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer. Man kan få stöd med att t.ex. äta, sin personliga hygien, kommunikation med andra personer och av/påklädnad.
   De som är berättigade till en personlig assistent är:
a. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
b. Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder som orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
c. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, som uppenbart inte beror på ett normalt åldrande.

•3.       Med palliativ vård menar man vård i livets slutskede. Då försöker man att lindra patientens lidande och smärta som sjukdomen ger. Man försöker inte att påskynda eller fördröja döden, man ser det som en naturlig process. Sjukvården erbjuder olika slags stöd för att hjälpa patienten att leva så aktivt som möjligt den sista tiden i livet, de erbjuder även stöd till anhöriga under sjukdomen samt när patienten avlidit.


Belysning av frågorna på specifik nivå

•1.       Ulla-Carin hade en väldigt nära relation till sin familj men också till hennes vän Mimmi vilket var väldigt viktigt enligt Katie Eriksson. Katie menar också att beröring är viktigt vilket Ulla-Carin fick mycket av och jag tror att det betydde mycket för henne eftersom hon själv inte kunde vidröra sina nära och kära när hon själv ville, speciellt på slutet. 
   Jag tycker att man tydligt kan se att vården som Ulla-Carin fick byggdes upp av tro, hopp och kärlek, grundstenarna i Katies teori. Sådant blir nog lättare att se när det är ens familj och nära vänner som vårdar, det blir mer än bara ett jobb, man gör det för att man älskar personen.

•2.       Anledningen till att jag valde fråga nummer två var att i ett stycke i boken så ansöker Ulla-Carin om personlig assistent men det tar tid. De är hemma hos henne och ställer frågor som t.ex. hur lång tid det tar för henne att göra olika saker. Hon får själv skicka ett brev för att belysa sina problem och påskynda det hela.
   Enligt reglerna för vad som krävs för att få en personlig assistent så passar Ulla-Carin in i den sista punkten väldigt bra, därför anser jag att det kunde ha gått fortare. Det måste vart uppenbart för de som var hemma hos henne och ställde frågorna att hon var i behov av en personlig assistent.

•3.       Vad jag förstod utifrån boken så fick Ulla-Carin sin palliativa vård i hemmet. För att underlätta för henne fick hon hjälp med andningen. Hon fick någon slags mask som "puffar" in syre i lungorna så det ska bli lättade att få ut koldioxiden.
   Vårdandet är inte så tydligt i boken tycker jag, man får läsa mellan raderna på något sätt för hon berättar inte specifikt att såhär och såhär var det. Det blir mycket tydligare om man ser dokumentären som hon spelade in med stv, "Min kamp mot tiden" heter den. Där får man följa med henne på läkarbesök, vårdande i hemmet och interjuver.
   Det finns dock något jag undrar över om palliativ vård, nämligen när den börjar? När vet man att det snart är slut? Finns det en gräns att enda dagen är det vanlig vård och andra dagen palliativ vård? När man får diagnosen ALS så vet man att man ska dö, börjar ens palliativa vård då?


god morgon

god morgon!
har en lång dag med massa plugg framför mig, tror jag iallafall. ska skriva klart litteraturstudien, är snart klar med den. den ska vara inne 6e maj men det är skönt att få det gjort :D
sen ska jag läsa fysiologi. måste gå igenom det vi gjorde på föreläsningen igår sen tänkte jag läsa igenom det vi ska göra imorgon och på fredag. eller det vi ska göra på fredag kanske jag ska läsa på imorgon så jag kommer ihåg det bättre? eller både och kanske ;D har ju som sagt tid.

13 minus va det ute inatt med :S kallt! kollade termometern förut. just nu är det -4 i skuggan. va ute med barro förut med, drog på mig gustavs stickade tröja, halsduk, vantar, dunjacka och mössa men höll på att svettas ihjäl när jag kom ut :P tänkte inte på att det va varmare i solen, klant!

just det, jag har ju lovat er bilden på mormor på taket :P fick dom av mamma igår och då upptcäkte jag att hon till och med har stövlar på sig :O livsfarligt ju och massa snö! hon hade ju kunnat halkat och slagit ihäl sig! fylde år gjorde hon igår med, grattis!! 82 år blev hon, drog iväg ett sms till henne men så sa mamma att hon inte vet hur man öppnar dom så jag skickade ett till morfar och då tog det inte lång tid innan hon ringde och tackade :D hon är så söt min mormor!



passade på att lägga in en bild på morfar också från hand 80årsdag för snart en månad sen :D saknar dom båda två!

nu ska jag käka frukost och sen blir det plugg. kanske lägger upp lite bilder sen från helgen :D

våfflor

gick upp kl 6 imorse och åkte till skolan bara för att få reda på att första föreläsningen om komminukation var inställd :O aja, fick en del annat gjort under tiden även fast jag inte hade några böcker eller så med mig.
andra förleläsningen handlade om cellkommunikation. inte så värst intressant om jag ska vara ärlig. man fattade allt hon sa men så är det alla svåra ord! :O epitelvävnad som är uppbygd av edotelceller och så fortsatte det under resten av föreläsningen också :P

hade 2 timmar att ha ihjäl tills färdighetsträningen skulle börja. käkade mat och sen letade jag vidare efter bra böcker till min litteraturstudie i biblioteket. hittade ett examensarbete och en bok :D nöjd!
vi blev bjudna på vofflor på lunchen idag med :D mmmm! inga stora bitar utan lite var bara men det räckte gott och väl :D

på färdighetsträningen idag fick vi reda på att man måste gå på alla om man ska få sina poäng som man behöver och det gör man ju, viktigt viktigt med andra ord!
vi hade introduktion av patientsängen och handhygien. vi fick testa alla möjliga funktioner på sängen så nu är jag proffs på det med :P blev också proffs på att tvätta händerna på ett korrekt sätt enligt socialstyrelsen, det ni :D

ska plugga nu i 2 timmar tänkte jag, sen ska jag ut med barro och sen blir det tv och sen läggdags :)

älskar dig gustav!

god natt

nu har jag pluggat en stund, är klar med scenariot och hann börja på litteraturstudien :D känns bra.
käkade spagetti med köttbullar förut med och sen tog jag en sväng med barro, slipper gå med han kl 22 sen :P ska ju upp kl 6 imorgon med så jag ska sova snart, ska bara duscha först.

hittade efter lite sökning på internet en dokumentär om ulla-carin, hon som gjort boken. "Min kamp mot tiden" hette den så den har jag kollat på i en timme nu. hemskt vad ALS gör med kroppen :S inget jag skulle önska min värsta fiende, usch!

nu ska jag ta en räserdusch och sen blir det tv en stund innan jag stensomnar som vanligt :D

älskar dig gustav!

god natt allihopa!

litteraturstudie

har inte så mycket att skriva egentligen, tyvärr.

har vart i skolan till12 idag, kilade förbi biblioteket när vi slutat för att låna en bok om kommunikation. gick sedan till tåget men klev av i linköping och tog bussen till tandläkaren som ligger vid tinnerbäcksbadet. gustav va där med sebastian idag nämligen. vi åkte ut till tornby för att byta våran dammsugare som inte ens är 2 veckor men redan paj :S det va inga problem utan vi fick en ny på en gång ;D kanon! gick till ikea och käkade korv innan vi åkte.

tog en promenad med barro från gustavs mamma med när vi lämnade bilen.

tänkte plugga så mycket jag hinner idag så jag slipper det på onsdag när jag är ledig :D ska börja med scenariot lite och sen göra klart litteratutstudien. läste klart boken imorse. ro utan åror av ulla-carin lindquist. har ni läst den? om inte så rekommenderar jag verkligen att ni gör det :D kanonbra! handlar om nyhetsankaret ulla-carin som gick bort i ALS, det måste ni ju ha hört om iallafall? hon va nyhetsuppläsare och reporter på rapport till 2003.

ett annat tips är lady gagas album med, kalas!

om man skulle sätta igång med pluggandet då

älskar dig gustav!

saknad

det snöade när jag va ute med barro för en stund sedan :O inte mer snö nu tack! jag vill ha vår!!

igår när jag åkte in till stan från sara kom jag på att jag glömde min cider, hade väldans bråttom för vi hade varit ute ned barro innan. sara fick då sätta sig på nästa buss och åka in till stan och möta mig där :D väldigt snällt. gick hem till janni där resten av gänget var samlade, alla förutom elin och clas, synd att dom inte kunde vara med.
vi käkade tacos, skitgott! sen satt vi och pratade och spelade ölspel innan vi gick hem till hampus där storgruppsfesten skulle vara.
tyckte inte det va så värst roligt där faktiskt, vet inte varför. så mycket folk man inte känner, hög musik och massa gap, inte min grej riktigt. sitter hellre ner och tar det lugnt och pratar än att flänga runt till musik. tog bussen hem till sara halv 23 igen. vi gick och la oss ganska snabbt och jag somnade på en gång. dock så väckte barro oss innan 8 så strax efter 8 läste jag lite men barro gav sig inte, han satt och gnydde och gnydde :O han brukar aldrig ens vara vaken innan minst 9 ibland 10. fick nog tillslut och gick ut med han och det va nog tur för han va påväg att kissa i trappuppgången hos sara :S skönt med en promenad var det iallafall.

nu vaknade sara med så nu hoppas jag att vi ska käka frukost, är hungrig!

saknade gustav igår med! brukar sakna honom i skolan och när vi inte är med varandra men så som jag saknade honom igår brukar jag inte göra förutom när jag är i thn och han kvar i mjölby.

älskar dig gustav!

storgruppsfest!

läst lite i boken förut men sen va jag tvungen att gå på toa och då kom jag på att jag skulle ut och springa och att det va lika bra att göra det på en gång annars skulle jag inte orka :P sprang 15 minuter idag tror jag :D sprang iallafall lite längre. kändes skönt när man väl var hemma igen :D
gustav och jag tog en promenad med barro då så jag slapp ta av mig skorna och sen ta på dom igen. skitbra väder ute idag ju :D 4 grader i skuggan, inte illa!

nu ska jag snart duscha och packa ner lite saker sen ska jag och barro till linköping :D ska hem till sara och göra mig iordning där innan storgruppsfesten ikväll :D sen ska jag sova där efter också, wii!
är lite orolig för hur det ska gå med barro på tåget dock :S har bestämt att jag bara ska packa i min skolväska så jag slipper ha massa saker i händerna för jag lär ju ha fullt upp med barro. sen vet jag inte ens om jag får ta med han på bussen till ryd :O när sara åkte buss med honom när han va liten så fick hon betala extra för honom, kasst! så jag tror att det eventuellt kan bli en promenad, en jäkligt lång sådan!! tar väl kanske 1 timme från stationen till ryd om man hittar och jag hittar inte gångvägen :P sara får komma och möta mig nånstans, i gamla linköping kanske. antagligen så får jag duscha en gång till hemma hos sara för jag ska ju ha med mig kläder, nässesär (stavas det så?) och 4 cider + lite sprit, blir tungt att bära :S och så barro då såklart som ska dra så fort han ser en hund, bara det utan väskan hade fått mig varm i detta vädret. vet inte vad jag ska ta för jacka heller, hmm. dunjackan blir aldeles för varm om man ska gå till sara i solen och vårjackan lär bli kall ikväll men jag tror det blir vårjackan. jaja, det löser jag.

basgruppsförfest hos janni sen med :D ska vara där kl 16 och käka tacos och förfesta, ska bli skitkul! ska bränna ihop en partyskiva med :P alla skulle ta med varsin så stämningen blir på topp!

nu ska jag käka frulle.

älskar dig gustav!

AHA!

kommer så väl ihår pieslingers AHA! kommentarer på tavlan i 7an-9an :D idag har jag fått ett par sånna på föreläsningarna vi haft. 2 stycken blev det idag så vi slutade kl12 :D skönt!
den första handlade om proteinsyntesen. ganska logiskt, det svåra är alla namn på allting men det ska jag väl få in i huvudet.
den andra handlade om bakterier, som en introduktion till hygienen vi ska prata om. det va där jag fick mina aha! upplevelser :D vi gick bland annat igenom i vilka föhållanden bakterier gillar att leva i. några va mörker, fukt, näring, värme mellan 33-37 grader, alltså i våran kropp, neutralt pH värde osv.
den första aha! upplevelsen kom när vi pratade om värme. eftersom bakterier trivs så bra i våran kroppstemperatur så är det kanonbra när vi får feber! jag som alltid har trott att feber är en dålig grej men icke! bakterierna blir slöare och orkar mindre om vi får feber för då blir det för varmt för dom :D feber är alltså kroppen sätt att påverka bakterierna, smart va! därför ska man när man har feber bara ligga inne och slöa för att på så sätt hjälpa kroppen.
den andra kom när vi pratade om pH värdet. varför har vi ett så lågt pH värde i magen? jo, för när vi äter kan vi få i oss bakterier, eller vi får i oss bakterier och om pH värdet är lågt så där dom :D bakterierna där alltså så fort dom kommer ner i magen :D
fasen vad underbart smart kroppen är! den fungerar så...ja, jag vet inte hur jag ska beskriva det men vilken känsla :D

självklart finns det bakterier som överlever i sånnahär miljöer också såklart.

ni vet säkert att om man nyser i sin hand så sätter sig förkylningsbakterier (vi säger att dom heter så) fast på handen. sen när du tar i ett dörrhandtag så sätter dom sig där och väntar på att få hoppa på nästa som tar i samma dörrhandtag. men visste ni att bakterierna faktiskt kan sitta kvar där i flera timmar? förkylningsbakterier alltså, är det magsjukebakterier så kan dom sitta kvad där i flera dagar :O
fatta då vad noga det är med hygien på ett sjukhus så att inte sjukdomar sprider sig.

aaaaaaah, vilken härlig dag :D

nu ska jag repitera proteinsyntesen och sedan ska jag fortsätta med boken Ro utan åror :D den är skitbra! varför har ingen bok varit såhär bra innan? kanske är därför jag inte gillar att läsa. började igårkväll och har läst 150 sidor. okej, sidorna är små och texten ganska stor men ändå :P

vi ska hem till eneida sen med på lite parrrrty :)

älskar dig gustav!

chilinötter

va ute och sprang förut efter att vi kom hem från handlingen. tog en dusch och sen tog vi en promenad med barro på 45-50 minuter :D även fast vi handlat idag så visste vi inte vad vi ville äta så vi gick förbi hemköp och köpte en grillad kyckling och potatissallad :) goooott!
gick förbi biblioteket med eftersom vi ska läsa en bok som uppgift i skolan. frågade biblotikarien om dom hade nån bok som handlade om någon som råkar ut för en livshotande sjukdom och det hade dom :D fick med mig 2 böcker hem, kunde inte bestämma mig när jag va där :P båda är självbiografier. den ena är skriven av nyhetsreportern som dog för ett par år sedan i ALS, ro utan åror heter den och den andra är skriven av en förlamad kille. eller den är inte skriven skriven av honom, han kan bara blinka med ena ögat och utifrån det har han och den som skrivit boken gjort nått slags språk och på så sätt har den förlamade killen lyckats få ner sin berättelse, fjärilen i glaskupan hette den tror jag. bestämde mig för ro utan åror iallafall. har läst 50 sidor nu. bara 200 sidor i biken och texten är stor och boken liten, perfelt för mig :P kanske läser båda böckerna om jag hinner :D verkligen intressant men väldigt olyckligt.

vi köpte 1 kg chilinötter på supermarket förut med :P så jag har ätit lite nu när jag legat i sängen och läst. fick sluta nu när gustav ville kolla på tv.

den 8e april åker jag sara och barro och kanske gustav till thn över påsk :D woho! en onsdag alltså. vi åker efters skolan. så stannar vi till tisdag :D eller vi åker på tisdag morgon igen så vi får vara där hela måndagen med, ska bli skitkul!

ooh, jag åt årets första glass idag :D man fick 3 solera exotic för 12 kr på maxi så jag gustav och kim satt utanför i solen och njöt efter att vi handlat. om det inte hade blåst så hade det vart riktigt sönt :D

älskar dig gustav!

ledig

svar till sara: japp, såg det idag :P lite nervös faktiskt! gillar inte sprutor, eller inte när vi tog stelkrampen i 6an eller när det nu va :P
Svar till mamma: jag beställde en av böckerna igår, den andra står jag på kö för att låna men kanske beställer hem den med, vet inte hur mycket jag kommer behöva den nämligen. och dom böckerna jag beställde för 3 veckor sen fanns inte i lager då och kommer inte komma förrns v 15 :O lite sent vill jag lova för jag behöver dom nu! när jag väl får dom är det dags att tentaplugga.

om ni undrar vad jag pratar om så i svaret till sara så är det vi som ska vaccineras :D skrev det i ett tidigare inlägg att jag undrade om vi skulle vaccinera eller vaccineras och det är såklartt studenterns ska vaccineras för att få ett skydd nu innan vi går ut på praktiken. vi ska skyddas mot hepatit B och turberkolos om vi inte redan är skyddade mot det men det kommer dom kolla.
så som jag fattade det så kommer vi få 2 sprutor mot hepatit B.

har suttit och pluggat hela morgonen men nu är jag nog klar. behöver böcker till resten så det fixar jag imorgon när jag slutar kl 12 :)
ska snart ut med barro och sen ska vi till lkpg och handla. anledningen till att vi storhandlar innan lön är att vi har fått en rabattgrej på 5% på hela köpet på Ica Maxi men den gäller bara fram till den 23e, lite konstigt. jag tar från mitt sparkonto sålänge så det är lugnt.

va på vårdcentralen imorse med för att kolla mina tånaglar som lossnat på hälften men resten sitter kvar och så är dom blå/bruna :S inte alls kul! har klippt bort halva stortånageln nu men resten  vill bara inte lossna. men så sa hon i kassan att det tar tid för en nagel att lossna så jag skulle avvakta lite till och om jag får problem med tårna så skulle jag komma tillbaka.
gick till biblioteket sen för jag behöver låna en bok som vi ska läsa men dom öppnade inte förrns kl 10, typiskt. vi ska läsa en bok som handlar om någon som får en svår sjukdom eller råkar ut för en olycka, sen ska vi se det som ett scenario där vi ska ställa egna frågor och ta reda på om dom fått rätt vård åså. ganska intressant, synd bara att jag hatar att läsa :O

nu ska vi ut med barro.

älskar dig gustav!

skolan

kl 6 ringde klockan imorse, snacka om att jag verkligen ryckte till. reagerade på att det nästan va ljust ute innan jag hann stänga av klockan. hade problem med att vända på mig så jag nådda mobilen med :P vet inte varför.

har haft 3 föreläsningar idag. den första va en introföreläsning dock handlade det mycket om cellen så det va intressant :D dom andra två va också intressanta, estetik och vårdvetenskap. vi fick se 3 klipp från Gökboet under vårdvetenskapsföreläsningen.

skrev ut vårat schema förut med och strök under allt som jag är inblandad i och upptäckte att vi har ett chill schema :D inte många heldagar och inte många dagar som vi börjar kl 8 heller :D mycket basgrupp, seminarier, färdighetsträning och en del utspridda föreläsningar :D vi ska även till sjukhuset och vaccineras. eller jag vet inte om det är vi som ska vaccineras eller om det är vi som ska vaccinera? det står bara vaccination på schemat. det återstår väl att se :D kul ska det bli iallafall.

ska beställa 2 böcker till med som äär bra att ha. en om näringslära och en medicinsk terminologibok så jag kan slå upp svåra ord :) ska iallafall gå in och kolla vad dom kostar, kanske väntar en vecka till csn. fast det är ju bra att få dom så fort som möjligt iofs, jaja..

älskar dig gustav!

klar

åkte in till linlöping förut för att träffa elin henrik och martin. vi skulle skriva klart våran fältstudie. dock satt vi och pratade en massa strunt så det drog ut på tiden, kom hem nyss :D synd att man inte har såhär kul med någon i klassen. berättade för dom att jag ska söka om att få byta till lkpg och hur dom i klassen är åså och dom tyckte det lät jättetråkigt och taskigt så nu hoppas dom på att jag får byta :D det gör jag med!!
skönt att vara klara med fältstudien och kan koncentrera sig helt på andra kursen :)

nu ska jag läsa lite bloggar sen ska jag sova.

älskar dig gustav!

bilder

min outfit när vi va ute och käkade på Platå :D och skorna som jag skrev om som jag fick av mamma! :D


norrköping

då har man börjat i norrköping igen då. kan inte säga att jag trivs så jättebra där tyvärr men jag får väl ge det en chans :) idag hade vi genomgång av kursplanen och sen lite genomgång av färdighetsträningen. ser verkligen fram emot den!! vi ska ha med oss egen mat när vi ska mata varandra. fast, flytande, kall och varm ska det vara så man får testa på lite olika. sen när vi ska tvätta varandra ska man ha med tvål handduk, deo, smink (killarna ska ha med rakhyvel) så ska vi tvätta varandra på överkroppen och i ansiktet och sedan ska tjejerna sminkas och killarna rakas :D skitkul ju! sen ska vi lära oss massa annat på färdighetsträningen och det ska man vara påläst till alltså behöver jag mina andra böcker nu! har bara fått en men jag ska ha 4 till men dom va slut på förlaget så dom skulle skickas när dom kom igen, vilket blir snart hoppas jag! hämtade min andra bok för 2 veckor sen eller nått.

imorgon går jag 8-15 vilket betyder att jag måste upp kl6 för att hinna med tåget 6.50, segt! man blir så trött på tåget på mornarna men jag vill inte somna för då vaknar jag väl nån annanstans :P

just nu har jag tagit en paus från mitt storkok. hade 2 cremefraicheburkar som jag behövde göra något med innan dom blev gamla så jag har fixat korvstroganoff på den ena burken. den andra gjorde jag sås av som jag ska ha till fisk och potatis. fisken är klar så det är bara potatisen kvar, det tråkigaste med andra ord. ska börja med den när jag är klar här.
lovar att lägga upp lite bilder sen när potatisen står på spisen :D

måste bara berätta 2 roliga saker :D mamma och stefan va ju här i helgen. så igår va vi uppe i parken och kastade pinnar med barro, tror jag skrev det. söligt va det i gräset iallafall så han blev rätt sketen. vi ställde oss och pratade lite och lät barro springa runt själv så ställde han sig kanske 2 meter från oss och kissade och då sa mamma "men gud vad smutsig du är barro" och precis då hade han kissat klart och sprätte upp jord på mammas byxor, haha! ni vet sådär som hundar gör när dom har kissat och bajsat? dom liksom kraffsar för att sprida lukten eller vad dom gör. barro gör inte så jämt bara ibland. det roliga va ju att precis när mamma sagt det hon sa så skvätte han lera på hennes byxor, haha! precis som att "jaa, nu är du med skitig" vi fick oss ett gott skratt :D

den andra roliga saken är mormor :D hon är ju för skön alltså! för att tag sen så hade morfar klättrat upp på stegen för att tvätta utsidan av fönstren på övervåningen på deras hus men å trillade han ner :S han klarade sig som tur va oskadd :D men så har han sagt till mormor att han inte klättrar upp på stegen igen.
så kommer vi till det roliga. mamma hade vart i bastun och skulle ta en dusch. när hon stod i duschen hörde hon något som lät konstigt. när hon va klar så lät det fortfarande och hon undrade vad fasen det va. så hon gick ut och där stod kurt och kollade upp på taket så hon kollade hon med och vem ser hon inte då? jo mormor, 82 år, sitter på taket och skyfflar ner snö, hahahahaha! hon ville att det skulle bli lättare för sotaren att ta sig upp :D hon är snäll min mormor! tänker på allas bästa utom sig själv :D hon sitter aldrig still för hon servar alla med allt man kan tänka sig. puls på typ 150 har hon med, oja, vi har mätt. hon blev ju inlagd när vi va där gången innan när vi va där i julas just för att hon hade hög puls. mamma ska skicka en bild på det sen, lägger upp den så fort jag kan :D

potatis då :(

älskar dig gustav!

platå

igår spenderades dagen i linköping. sara skulle hitta en vårjacka så vi gick i affärer ett par timmar. fick en ram av mamma på ike att sätta mitt bal kort i :D sen fick jag ett nytt duschdraperi men bäst av allt, ett par nya skor :D :D rosaaktiga med blommor på och kilklack :D skitfina! lägger nog upp en bild sen om jag orkar.
åkte hem till sara när vi va klara, jag pch gustav tog en sväng med barro och dom andra gjorde iordning sig. jag fick låna kläder av sara eftersom jag glömde mina hemma i en påse innanför dörren :P typiskt mig! när alla va klara åkte vi till platå där vi bokat bord. maten va jättegod!! efterrätten va ocksås skitgod! kan verkligen rekommendera platås mat :D väl hemma igen så kollade vi på slutet av melodifestivalen. hade verkligen ingen aning om vem jag ville skulle vinna, så många bra som va med men jag tycker att låten som vann kan ha en bra chans i ryssland :D den va kanon!

kollade på en film på TV sen innan vi åkte tillbaka till mjölby.

idag har vi vart ute och kastat pinnar med barro i parken :D han hade verkligen rolgt, det syndes! smutsig blev han med så när vi kom in bytte jag om till bikinin och duschade honom. det tyckte han verkligen inte om. han tryckte sig mot dörren så slangen räckte inte så jag fick sätta på en hårdare stråle men det gick typ inte. gustav fick hjölpa mig :D när han öppnade dörren försökte barro smita ut men det gick inte :P världens pöl utanför badrummet med eftersom han stod så nära så det rann ut.
ville inte stå och dra i hans koppel själv. man vet ju hur hundar kan reagera i situationer som dom inte gillar och han bet tag i min hand när jag tog tag i halsbandet en gång. inte hårt men tillräckligt för att jag skulle fatta att han inte tyckte om det. gick mycket bättre när gustav kom sen :D
passade på att storstäda badrummet med så nu är det rent :D

sitter och syr på mitt namn på min overall med. har fått fast 2,5 bokstäver nu, så jag tänkte fortsätta nu så jag blir klar. tar en bild sen på den med.

älskar dig!

kryssning

nu har jag precis vart ute och sprungit igen :D den här gången kändes det mycket bättre! skönt! var ju fortfarande trött när jag kom hem igen men det va inte alls lika jobbigt :D

ska vara hos sara kl 12. vi ska gå en sävng på stan och kolla lite. sen ikväll har vi bokat bord på Platå kl 18 :) vi ska ut och käka. mamma och stefan kom ju igår så det ska bli kul :D

till kryssningen då :D åkte från mjölby kl 11.20. bussen stannade i norrköping och plockade upp massa folk med. sen när vi bara åkte i kanske 30-45 minuter så stannar bussen vid en statoilmack, "nu tar vi paus i en timme" :O jag skrattade lite och sa "vad fasen kan man göra vid en statiolmack i en timme?" aja.
när vi kom fram till sthlm så fick vi vänta 1,5h på att få gå på båten, det va väl inte jättekul kanske :P när vi väl kom på båten så gick vi till baren och beställde öl och cider. sen gick vi till våra hytter som för övrigt inte ens va på samma våning :P jag och gustav fick en egen :D tack! när vi gjort oss iordning så va det dags för buffé. den va skitgod!! när jag stog i kön för att ta mat så känner jag någon som tar mig på röven. tänkte inte så mycket på det, trodde det va gustav så jag vände på mig och där står en helt främmande kille med världens flin och sägeh "hej". jag sa hej tillbaka men inte på det bästa sättet kanske. han fortsatte att le och gick därifrån, haha! när vi va mätta och belåtna så gick jag och gustav till våran hytt, jag skulle nämligen byta kläder :) sen blev det förfest i kims sebastians och annikes hytt. när vi gick därifrån satte vi oss i en ganska öppen pub och där satt vi resten av kvällen :D skittrevligt! vi sjöng karaeoke med, haha! 2 gånger också :D först "sommartoder" och sen "häng med på party" ojojoj vad kul!

frukost kl 8 på morgonen så det va bara att pallra sig upp men gud vilken god frukost :D blev proppmätt! jag och gustav gick till hytten efter och där låg jag i 3 timmar tror jag och halvsov och kollade på alpina cupen :) det va behövligt vill jag lova :P
va hemma i mjölby igen ganska exakt kl 20 igår. hämtade barro hos kim, jonas va redan där. han blev glad, det blev vi också :D har saknat min lilla kille!! 

nej, om man skulle hoppa in i ducschen då så man hinner med allt man ska innan vi åker.

älskar dig gustav!!

tränat

gick upp strax efter 9 imorse och satte på mig träningskläder och gick ut och sprang..i 10 minuter, hahaha! en bra början iallafall tycker jag för jag va helt slut när jag kom in igen. kroppen har ju inte riktigt hämtat sig från cellgifterna än så det är väl inte så konstigt. jag vill ha tillbaka min kondition som jag hade när jag spelade handboll :D då kunde man vara ute och springa i ett lugnt tempo hur länge som hellst kändes det som :D vi sprang ju alltid över 1 timme när vi hade våra löpträningar och det va inte speciellt jobbigt, tyckte jag då. ska kanske inte ha riktigt så höga mål men att kunna springa i 30 minuter utan paus är väl ett rimligt mål iallafall :D

ska snart hoppa in i duschen och sen göra mig iordning. bussen går 11.20 från mjölby och tar kanske 4 timmar till sthlm. tror båten skulle gå runt 18 ikväll och då blir det buffé :D mmm.

älskar dig gustav!

tenta

svar till therese: haha! jag har aldrig sagt att jag inte tyckte det va jobbigt att dra på när vi cyklade någonstans :P men dethär tog fasen priset!

imorse va jag inget nervös inför tentan som tur va annars hade jag fått springa på toan som en tok! hittade gjorde vi också så det slapp man oroa sig över med. när vi fick tentan så tyckte jag den verkade ganska enkel. kul om jag får U nu när jag sitter och säger att den verkade enkel :P haha. skämt å sido. gick därifrån kanske 30 minuter innan full tid. kände att jag bara skulle börja leta fel om jag inte gick när jag va klar.
sen åkte våran basgrupp till HU och käkade lunch och pratade innan det va dags för andra delen av tentan, nämligen en egen utvärdering av sig själv. den ska dom alltså ta med i bedömningen. vi pratade om en del annat innan men sen va det dags. alla fick gå igenom vilka frågor som ställt och hur dom kommit fram till dom och vad man svarat. som tur va så tyckte eva (våran handledare) att mina frågeställningar va bra och att allt lät bra :D synd bara att jag inte är lika bra på att uttrycka mig på papper som i tal :S är väldigt stolt över mig själv som fick ihop 3 frågeställningar :D 3!!!! wiiiho! jag som har suttit bra länge hemma när jag övat för att bara komma på en ynka och nu kom jag på 3 :D och 3 bra och relevanta också :D
1. Hur kan det vara etiskt försvarbart att bli gravid och vilja ha barn när man blir äldre, då riskerna för att barnet dör ökar?
2. Om barnet skulle dö, kommer föräldrarna då kunna behålla sin egen hälsa?
3. Vilket ansvar har sjukvården och den enskila barnmorskan innan och efter förlossningen?

Den första besvarade jag med dygtetik och pliktetik och lite motargument för att sedan tillämpa på scenarito :D
Den andra svarade jag på med hjälp av Boorses hälsoteori samt Nordenfelt + motargument.
Den sista svarade jag på med hjälp av hälso- och sjukvårdslagen + dom yrkesetiska koderna för sjuksköterskan :D

fick dock inte in något lärande men jag såg bara inget lärande i detta scenariot. det centrala var graviditet. jaja, nog om detta.

har fått lite komplettering på mitt förbättringsprojekt med som jag totalt glömt bort. så när jag kom hem förut så lagade jag lite mat och sen satte jag mig vid datorn. tänkte gå igenom allt kul först men sen ångrade jag mig och tänkte att jag ville få det gjort och tur va väl det för det tog längre tid än jag trodde och då hade jag antagligen missat början på diagnos okänd om börjar kl 20 :D
skulle lägga in ett par diagram och en bakgrund. diagrammen va skitsvåra när man fått lära sig hur man gör i gamla exel. har ju det nya nu. visst, jag kommer inte ihåg hur man gör i det gamla men då hade man kanske kommit på hur man gjorde. ett tag där kändes det som en omöjlighet men nu är jag klar :D

den 21a mars ska vi ha storgruppsfest :D ska bli hur kul som hellst! om ca en vecka alltså..

imorgon kl 11.20 bär det av mot stockholm och kryssning, det ska också bli otroligt roligt!! jonas tar hand om barro under tiden och det kommer han fixa galant! tack för hjälpen!!

oooo, nu måste jag hinna läsa lite bloggar också innan diagnos okänd börjar, tätt följt av Greys :D onsdagar är heliga för mig ett tag fram över :D

älskar dig gustav!

cykeltur

tro det eller ej men jag cyklade faktiskt till veterinären och tillbaka :D 2 mil! fyyy fan vad kallt det va :S skulle ha tagit ett underställ till på mig på överkroppen. hade inga långkallingar på mig utan bara träningsbrallor och min röv höll på att frysa till is :S usch! detta gör jag inte om, inte när det bara är max 2 grader ute iallafall. Segt som tusan va det att cykla på grusvägen med. den va sunkig och man skönk ner med cyklen. man skulle kunna jämföra det med att i ena stunden springa på asfalt och sedan på en tjockmatta :S mina ben va möra när jag kom hem men jag fick signaturen på vaccinationspappret som jag va ute efter sp nu är allt i sin ordning :D kanon!

nu ska jag ta en lååååååååånd varm dusch för att höja värmen i kroppen igen sen ska jag krypa ner framför TVn :) kl 20 ikväll är det ju Linda, haha! japp, jag följer det, skitkul ju :P efter det är det desperate housewifes, spännande slut förra gången tycker jag.

älskar dig gustav!

veterinären

idag har barro vart hos veterinären och fått sitt 1 års vaccin :D han fyllde faktiskt 1 år igår :D vi hann inte fira något igår så när vi åkte från veterinären förut åkte vi förbi Sharpman och köpte ett märgben, ett vanligt ben och lite lyxgodis åt honom :D godiset smulade lite för mycket så det ska han få utomhus. märgbenet är typ slut så nu ligger han och tuggar på det vanliga benet, hoppas han blev glad men det tror jag.

just nu håller jag på med min mp3, ska cykla ut till veterinären igen snart :P glömde hans vaccinationspapper hemma och jag ville inte ha beviset på ett separat papper utan på samma papper som hans stamtavla och där den förra vaccinationen står.
cykla alltså, det är 1 mil dit så det blir 2 sammanlagt. har bestämt mig för att börja springa och cykla ett par gånger i veckan :) vägde mig igår nämligen och såg att jag gått upp 3 kilo :O vart fasen har dom satt sig kan man fråga sig då för jag kommer fortfarande i samma klader och allt sitter som vanligt, konstigt! är dock medveten om att jag varit onyttig ett par veckor nu så godis åså som jag ätit nästan varje dag ska jag hålla mig till helgerna ett tag fram över nu. och det där med cykeltyrerna och löpningen kommer jag nog ha tid med fram tills nästa tentaplugg :D ska bli skönt att träna igen, har saknat det. man får ju världens känsla av välbefinnande efter :D

tenta imorgon då. förhörde mig själv och jag kan all fakta och teori så det känns så meningslöst att plugga på ett sätt men om jag inte pluggar så får jag dåligt samvete. även fast jag kan all fakta och teori så vet jag inte om jag kommer klara den för den är inte uppbygd som ett vanligt prov med frågor man ska svara på utan man får en artikel, det är det enda man får. sen ska man själv reflektera över den, göra fria associationer och utifrån dom göra problemområden som man sedan ska göra egna frågeställningar över :O skitsvårt. eller det är inte svårt att komma på frågor utan det svåra är att komma på BRA frågor som är tillräckligt djupa så man kan svara på frågorna utifrån den fakta man pluggat in. det låter kanske lätt men det är skitsvårt! sen ska man tillämpa svaret på frågorna man gjort på artikeln man får. svårt att förklara men när vi gör dethär i grupp och kan diskutera med varandra så är det lagom svårt men när man suttit hemma med egna scenarion så har man suttit, iallafall jag, i kanske 2 timmar för att bara komma på EN fråga :S jaja, nog om detta, det kommer nog gå bra annars finns det ju som sagt omtentor.

nej, tillbaka till pluggandet nu då och sen en cykeltur..

älskar dig gustav!

shopping

som jag skrev förut så gick jag till gina när jag slutat. hittade tröjan jag pratade om men den kostade 300 vilket jag tyckte va lite dyrt för tillfället tyvärr men så hittade jag en som jag redan har så jag köpte en likadan vit :D jag vet att vitt kanske inte är så praktiskt men jag har alla andra färger i princip :) och för att hitta den där tröjan så va jag tvungen att gå igenom nästan hela butiken och på vägen plockade jagh med mig en klänning och en randig kjol som jag bara va tvungen att testa!! :D skitsnygga! så jag gick från gina 700 kr fattigare men en kjol, en klänning och en tröja rikare :D så nu är klädseln till kryssningen på torsdag klar, kanon!


Framsidan (mitten) och baksidan (höger) på klänningen.


japp, vi ska på kryssning. jag gustav kim sebastian och deras mamma :D ska bli jättekul! mindre roligt blir bussresan fram och tillbaka men man får väl stå ut :)

imorgon är jag ledig så då ska jag räserplugga det sista tänkte jag. jag kan allt men man kan kunna det ännu mer och bättre så man slipper ödsla värdefull tentatid på att tänka :P ska passa på att önska sara och therese lycka till på tentan imorgon :D kommer gå galant! och anna också föresten, lycka till!

är det något bra på tv idag kl 21? det är inte det va? jaja, jag kan nog bedriva tiden här med :D ska ut med barro på kvällspromenad sen tänkte jag. ska fråga gustav om han vill gå med, hoppas det :D

till helgen kommer mamma och stefan med :D wii! vi ska nog ut och käka på lördagen, trevligt! Bishop arms eller något liknande. jag ska ha kött!! :P eller så kanske man skulle testa något man aldrig testat? får fundera på det.

älskar dig gustav!

kofta

har vart ute med barro för en stund sen, skönt väder ute idag :D solen skiner och det är ganska varmt. ska börja plugga om en stund och käka frukost. måste hinna duscha med. ska ta och väcka gustav och be han förhöra mig :D så kan jag göra annat samtidigt, smart!

börjar 13.30 idag. funderar på att gå till gina lite snabbt när jag slutar. behöver verkligen en ny stickad kofta. har sett att dom har sånna där :D min benvita som jag har nu är bedrövlig men jag älskar den :P knapparna lossnar snart + att barro har bitit bort den översta knappen :S har tänkt till lite och det är ganska pinsamt att ha den i skolan. tror inte att någon annan tänker på det men om jag tänker på det så är ju inte det så kul. som sagt, gina på vägen hem sen :D

om man skulle väcka gustav då :D

älskar dig gustav!

bussfanskap!

fan, det snöar ute. inte mycket men ändå, det snöar! när ska det bli vår så man kan ha pumps och vårjacka?!

igår va vi hemma hos jonas igen :) jag hade jättekul! äntligen kan man känna den där gemenskapen med alla och slippa tänka på att man inte får bli sjuk, ovärdeligt! :D
så idag på bakisdagen (är dock inte bakis som tur är) så ska jag inte göra ett skit. eller jag ska nog kanske plugga en stund även fast det känns som jag kan allt men man kan alltid plugga lite till ändå, har ju tenta på onsdag. Sen om jag orkar så ska jag gå och köpa pzza :D orkar inte stå och laga mat idag.

vet inte riktigt vad jag ska skriva faktiskt.

haha, en rolig sak som hände igår, eller roligt va det kanske inte, inte för mig iallafall men dom jag berättat för skrattar :P jo, jag satt på bussen från stationen i lkpg och skulle till skolan för vi hade bokat ett grupprum där så vi kunde plugga tillsammans. jag brukar alltid gå av vid US maskincentralen så när rösten på bussen ropade upp namnet så tryckte jag på knappen men inget hände så jag tryckte igen och det hände fortfarande ingenting. så jag trycket 10 gånger till utan resultat. så jag vände på mig och tryckte på knappen bakom men det hände inget på den heller :O började få panik, min busshållplats kom närmre och närmre. så jag tog nästa knapp, inget. nästa knapp, inget. tillslut åkte den förbi där jag skulle av :O vafaan tänkte jag men det är ju inte långt till norra entrén så jag fortsatte trycka på alla knappar jag kom åt där bak i bussen men det hände inte ett skit :P så tänkte jag att det är säkert nån som ska på vid norra entrén då kan jag passa på att gå av men icke! då tänkte jag att jag va tvungen att gå fram till busschaffören och säga att jag skulle av. testade lite knappar på vägen och tillslut hittade jag en som funkade :D tyvärr så var vi framme vid södra entrén då :S så jag fick gå från södra till norra, tur att jag vart där så många gånger att jag hittar innevägen :D sen fick jag ta kulverten från norra till HU :D då var jag glad att jag hittar i kulverten med! hade ju frusit ihjäl på halva vägen om jag gått utomhus och runt hela sjukhuset, hade min vårjacka på mig, optimist som man är :D

busschaffören va inte heller den bästa :S när jag gick på bussen så satt han och gäspade och under resan så såg man i spegeln hur han hängde med huvudet i handen och armbågen på knät och det såg inte ut som han hade koll på trafiken för 5 öre :O sen vid trädgårdstorget så va det 2 som skulle av men inte fan öppnade han dörrarna åt dom utan dom fick knö sig av när alla andra skulle på längst fram. man tycker ju att dom borde sköta sitt jobb, jag menar, hur svårt kan det vara att köra buss och öppna och stänga dörrarna när folk ska av? jaja :P

tänkte lägga upp bilder från helgen på bdb nu med :D

älskar dig gustav!

partaj

seminarit i skolan idag gick bra. alla grupper hade bra och konstruktiv kritik att ge till varandra så nu ska vi bara ändra arbetet lite och lämna in det en sista gång :) frägan är bara när man ska ha tid med det? :S vi får nya saker att göra hela tiden, man hinner inte med.

hade tänkt åka till jönköping idag med. bestämde mig på tåget hem. ringde sara som redan va där och sa att jag tänkte komma så hon frågade sandra om det gick. och det gick jättebra men jag kunde inte gå med ut :( dom ska till Kåren och då hade dom behöft skriva upp mig på nån gästlista innan kl 14 och självklart ringde jag nån minut innan 14 så dom skulle inte hunnit :( synd!
så ikväll ska jag och gustav till jonas i linköping och festa lite. kims ex från malaga och hennes kompis sulle komma också så det blir nog kul :D

nu ska jag pluga lite innan det är dags att fixa mat osv. innan kvällen.

älskar dig gustav!

jämför


fick en idé att jag skulle jämföra hur jag såg ut i början av alla behandlingar och nu efter för jag har sett en stoooooooooooor skillnad när jag är med på bild. förr kunde jag tycka att vissa bilder blev fula men nu kan jag inte vara med på bild utan att jag ser förjävlig ut. så jag tog en bild då och en nu.
ärligt talat, på vilken är jag snyggast? på den till höger ansträngde jag mig inte ens och den jag tog nyss tog jag om flera gånger för at få bra :( jag ser verkligen sjuk ut!! :O och jag har smink på bilden från idag :O fattar ni?! smink! och ändå ser jag sjuk ut! jag har alltså mascara och ögonbrynen är imålade! jämför det med den andra bilden där jag iofs också har mascara men inga imålade ögonbryn.
det ser inte ens ut som samma person ju :'(
hur länge ska jag behöva gå och pinas? hur lång tid tar det innan allt är tillbaka som innan? jag vill vara mig själv igen och inte gömma mig under en mössa eller keps. jag har bestämt redan nu att när mitt hår blir tillräckligt långt ska jag gå till en frisör och sätta i hårförlängning!!

usch, varför gjorde jag såhär för

overall

idag slutade vi kl 11 men satt kvar i skolan för att förbereda seminariet som är imorgon. vi ska bedöma varandras fältstudier och vi har hittat massa att såga i den gruppen vi skulle granska :P dock ska vi försöka säga det till dom på ett bra sätt så det inte blir taskig stämning :D
vi skulle även förbereda oss för att säga vad våra brister med vårat egna arbete är så att alla vet att vi vet vad det är men vi ansåg att vi inte hade några större, bara lite smågrejer som inte ens skulle ta 1 minut att ändra :D kanon!

jag daniel henrik och clas satt kvar och pluggade i biblioteket efter det. tog en fiva precis innan clas och jag skulle gå, vi skulle med tåget, dock åt olika håll. jag skulle in till nkpg för att hämta min overall som äntligen kommit :D nu kan jag med gå på kravall! wiii!
sjuksköterskornas overaller är lila, skitsnyggt :P dock är det en annan lila än den på bilden, vet inte varför det inte blev samma, men men..
köpte ett märke att sy på med, Nolle-P VT 2009 :D kanon!



ikväll är det ett program på 1an som jag ska se 21.30. det är en dokumentärserie om människor som väntar på organtransplatationer. ikväll ska det handla om en kille på 9 år tror jag han va som väntar på sin 3e transplantation. har för mig det va levern han hade bytt 2 gånger innan :S och här tycker jag synd om mig själv som vart med om det jag vart med om medans den hör killen nog har det flera gånger värre :(

om man kanske skulle kolla på tv lite nu med. är hungrig igen men jag åt typ nyss :S åt iofs bara nudlar och wookgrönsaker :P kanske kan ta ett päron iallafall.

älskar dig gustav!

usch!

min mage känns verkligen som en bulldeg och jag hatar det! därför har jag bestämt mig för att abslida 3 gånger i veckan fram till sommaren :D vi får väl se hur det går med den saken för efter första gången så får man sån jäkla träningsverk så man knappt kan skratta på en vecka och efter det är saken bortglömd :S måste se till att pina mig igenom dom första gångerna hur ont det än gör för efter det så går det enkelt :D

abslida nu då, sen en räserdusch och efter det är det premiär för diagnos okänd eller okänd diagnos, välj själva :P och efter det blir det greys :D yammi!

btw, fick min bok som jag beställt idag med, fysiologi och anatomi, intressant!

älskar dig gustav!

utmaning

Har blivit utanad av Linda (reopa.blogg.se)

Regler: Det här är svårare än du tror! Kopiera detta till din blogg, utmana 5 personer och berätta det för dom. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar!
 Lycka till!
Lets hit it!



1. Vad heter du?: Sofia
2. Ett ord på fyra bokstäver: Sova
3. Flicknamn: Sara
4. Pojknamn: Sven
5. Yrke : Sjuksköterska
6. Färg: Svart
7. Klädesplagg: Snickarbyxor
8. Mat: Spagetti med köttfärssås
9. Sak i badrummet: Smink
10. Plats/stad: Strömslund (del av trollhättan)
11. En orsak att vara sen: Sovit
12. Något man skriker: Sätt dig!!
13. Film: Sagan om ringen
14. Något man dricker: Sprit
15. Artist: Spice Girls
16. Djur: Spindel
17. Gatunamn: Strömslundsgatan
18. Bil: SAAB
19. Sång: Smakar på ett regn
 20. Aktivitet med mer än en deltagare: Sällskapsspel

jag utmanar:
Sara
Therese

picasa 3

nu är jag klar för idag med pluggandet, orkar verkligen inte mer. slutar 12 imorgon så efter det är det bara påt igen.

har kollat lite på picasa 3, mitt nya bildredigerarprogram :D tyckte det va hur enkelt som hellst och det blev kanon :D här är en bild på mig och zandra som jag redigerat.


pluggdag

svar till therese: grejen är att bussarna ska gå var 10e minut från ryd men men igår va tydligen ett undantag :S

har pluggar i ca 3 timmar nu och det känns som en evighet :O kan över hälften av det jag måste kunna så det känns bra iallafall :D sitter och förhör mig själv och det går ganska bra. får se sen när gustav förhör mig igen hur det går då.

tror jag ska byta pluggande nu till mitt förbättrningsprojekt. vi ska ju skrava allt på en plakat och sätta upp på väggarna så annat folk kan läsa vad vi gjort, så som man gjorde i högstadiet ni vet? :P men men, måste man så måste man. har iallafall lämnat in rapporten för det så det slipper jag tänka på.
när den är klar ska jag nog kolla lite på tentagrejerna igen och sen blir det scenario. det förra gick väl sådär så jag får hoppas på att detta går bättre. lär ju ha saker att göra resten av dagen, synd bara att det är tråkiga saker. jag blir alltid så rastlös när jag gör tråkiga saker :P och när jag blir rastlös så måste jag hitta på något att göra och att småäta är tydligen en bra grej att göra då, not! har käkat en macka bara för att + 2 sport lunch grejer (som kexchoklad) och nu är jag redan ute efter nästa, haha! men nu ska jag lägga band på mig tills maten för det där med småätandet är verkligen inte bra! tur att det inte är så varje dag :O
jag och sara är nämligen bekanta med sitta-stilla-i-båten-en-tråkig-dag-på-sommaren-fenomenet :P det går typ ut på att ha tråkigt och trycka i sig godis en hel sommar och gå upp 5 kilo och tro mig, det är inte kul att försöka gå ner dom 5 kilona igen sen :S

tillbaka till pluggandet då

älskar dig gustav!

värre än västtrafik!

var i skolan förut. när jag åkte va det snustorrt ute och 2 plusgrader så jag drog på mig mina nya pumps och vårjackan :D skitglad! sen när basgruppmötet va slut så snöade det och va iskallt! inte alls kul att ha dom kläderna på sig då :S
tog bussen hem till sara för att hämta mina grejer som jag lämnade i lördags. sara kollade när bussarna gick och jag skulle ta den som gick 17.20 från ryd så jag gick från sara vid 10 över. jag väntar och väntar och väntar, klockan blir 20 över, snart tänkte jag, klockan blev 25 över, då började jag bli irriterad. klockan blev halv och mitt tålamod va slut! då kom det en buss åt andra hållet påväg till vändhållplatsen, antagligen den som skulle gå halv. klockan blev 35 över och ingen buss! där stog jag med min vårjacka i snön och höll på att frysa ihjäl! sen kom bussen typ 20 i vilket va jävligt sent för mitt tåg skulle gå 10 i 18 så det missade jag ju såklart!
jag som trodde att det inte kunde bli värre än vad västtrafik brukade vara i thn :O men där hade jag fel! kom fram till stationen och kollade på tågtavlan av en slump och såg att pendeln med va sen. verkligen inte min dag. vrålhungrig va jag med, inte alls kul!
när jag kom hem va fötterna som is. som tur va så hade jag ett par andra skor hos sara som jag bytte till men det va ju inga vinterskor direkt :S kallt va det på tåget med, försökte värma händerna vid elementet men det hjälpte ju inte! usch!
nu hade ju jag ingen viktigt tid att passa men tänk om jag skulle med att annat tåg till tex stockholm. man planerar ju att ta en buss som är anslutande till nästa man ska ta och om den inte kommer då? varför har dom tidtabell över huvud taget?! det är inte första gången detta händer! flera gånger i veckan är bussarna sena! östgötatrafiken borde ha en tabell med 5 minutersmarginaler, för det händer ju att bussen är för tidig med. eller så skippar dom tabellerna så får man chansa!

nu ska jag kolla på tv, imorgon blir det råplugg! gustav har förhört mig nu så jag vet ungeför vad jag kan och vad jag inte kan, nu vet jag vart jag ska börja imorgon :D
ledig är jag med så jag har hela dagen på mig att plugga. ska bli skönt att få massa gjort. har en del att göra utöver tentaplugg med :S

god natt

älskar dig gustav!

sovmorgon

jag va skittrött när jag vaknade imorsemen tvingade mig upp trorts att jag hade sovmorgon. barro behövde ut och jag va tvungen att plugga, duscha och laga mat innan jag åker. tar tåget om 30 minuter.
idag ska vi diskutera våran artikel som vi använde oss av i rapporten + scenariot som vi skulle fixa själva som för övrigt va jättesvårt! kom på en bra frågeställning iallafall men jag antar att man måste ha minst 2 på tentan men övning ger fördighet :D

ska hem till sara efter skolan sen och hämta mina grejer. skolväskan och allt är där. skulle sminka mig nyss men allt smink är ju hos sara :S inte för att jag är sån som måste gå ut med smink för det skiter jag fullständigt i men idag kände jag för det :P

hoppas mamma har det bra i finland med. är väldigt avundsjuk vill jag lova! hade gärna åkt med men kunde inte :( morfar fyller 80 imorgon så det är därför hon är där. Hom och Kurt, hennes brorsta, tog partybåten över till åbo i lördag, haha :P Silja Galaxy :P jag frågade om dom hade öronproppar med sig och det hade dom.
igår fick jag ett mms från när dom va ute och åkte skoter :O jag vill också!!

nu ska jag till pendeln. resten av dagen blir plugg!

älskar dig gustav!

rapport

sitter och väntar på våran rapport ska vara klar så alla kan läsa den en gång till efter alla ändringar men den kommer aldrig :S vi har gjort en lista och går i turordning, gör ändringar och skickat till nästa så den som va sist skulle skicka till alla. förstår ni vad jag menar? iallafall, jag börjar bli lite stressad nu för jag är inte som dom andra som sitter uppe till 12-01 på nätterna utan jag går och lägger mig så jag orkar med skolan dagen efter :P

annike, sebastian och kim va här förut med. vi käkade glasstårta och bullar :D det va gott! nu ska jag och gustav äta hamburgare med pommes och sen blir det kex med ost till beck :D
imorgon börjar jag inte förrns 13.30 så jag ska sova en stund, sen ta barro och sen börja plugga till tentan :D äntligen kan jag koncentrera mig på bara den och inget annat! sköööönt! på tisdag är jag ledig och dom andra dagarna i veckan slutar jag typ 12 så jag har gott om tid till att plugga. och på tisdag nästa vecka, dan innan tentan, så är jag ledig :D oron för att inte hinna har gått över, jag har gott om tid men det kommer bli intensivt!

nu, maaaaaaaaaaaaaaaaat :D

älskar dig gustav!

Platå

igår skulle vi som sagt fira födelsedagen. tog tåget till linköping 12.08 för att möta upp emma sara och zandra på stationen. dom skulle hämta mig där och sedan åka vidare till laserdomen :D väl där mötte vi upp dom andra som också skulle vara med, fick lite information och blev indelade i lag sen var det bara att köra igång :D det va faktiskt ganska kul men jag har gjort roligare saker. kändes så meningslöst att försöka gömma sig för det andra laget när man blinkade som en julgran :P ganska omöjligt då. nät vi va klara så fick vi poängen och tyvärr så förlorade mitt lag. sen fick man se egna poäng med, vem man skjutit, vem som träffat mig, antal avfyrade skott, träffsäkerhet osv. jag kom på 11e plats av 13, haha! :P jag va med andra ord inge vidare. Grattis till emma dock som kom 2a :D

när vi satte oss i bilen och såg att klockan va 13.45 insåg vi att vi hade väldigt bråttom till systemet och att vi antagligen inte skulle hinna om vi tog det inne i stan så vi chansade på att det på tornby hade öppet längre vilket dom hade :D så vi tog en sväng där inne och sen handlade vi på coop inför kvällen. vi skulle käka tacos.
åkte tillbaka in till stan och mötte gustav. han skulle kolla på en vårjacka på HM och han hittade en väldans snygg :D tyckte dock inte att den passade till dom jeansen han hade just då men till ett par andra så går det nog bra :D

åkte hem till sara när vi va klara. emma och sara duschade och jag fixade maten, eller dom andra hjälpte med till och hackade grönsaker åså fast samtidigt som dom gjorde iordning sig. själv fick jag vänta med duschen till efter maten och då är man ju sådär seg så det va inte alls kul att duscha då :P

förfestade lite hos sara innan vi åkte. sara tog bussen 22.04 men vi andra åkte med den 30 minuter senare. sara skulle möta en på stan så hon blev inte lämnad av oss :P när vi kom fram va det världens kö till Platens som vi hade tänkt gå till och det va där sara och robin va. däremot va det ingen kö till Platå så vi gick in där :D synd bara att det är så dyrt med inträde + garderob :O 120 kr. emma köpte en drink till mig eftersom jag betalade hennes inträde :D tack så mycket! satte oss vid ett bord och pratade och hade kul :D
sen precis innan jag och gustav skulle gå för att hinna med tåget så gick vi upp och dansade och emma fick napp på en gång, haha! bandanan :P vet inte vad gustav gjorde men han fick världens blick av han med bandanan och sen gick han :P vi skrattade och blev lite glada att han äntligen gick men han va fasen lika snabb tillbaka, haha! sen va tyvärr vi tvugna att gå så jag undrar hur det gick för dom när vi gått, ska nog ta och ringa sen :D

käkade nudlar när vi kom hem, goott :P jag gick på toan och när jag va på toan så va gustav vaken för jag pratade med han. sen när jag va klar så tvättade jag bort sminket och gick in till sovrummet, då stensov gustav och snarkade å grejer :O haha! han va helt borta, jag försökte väcka honom men fick inget svar :P vi som hade tänkt ligga och prata lite men det böev inget med det :P

idag ska jag plugga lite och sen städa. gustavs mamma och lillebror kommer för att fika :) så jag måste köpa fika också, just det. så jag har en del att stå i men gustav får hjälpa till.
saknar barro med :O han är hos gustavs mamma nu så han slapp vara ensam igår. vill ha min tokiga hund här som vill upp i mitt knä och kolla ut genom fönstret!

om man skulle sätta igång då. bilder från kvällen kommer snart upp på dbd :D kanske här med, ska testa mitt nya bildredigerarprogram, Picasa och se om det är något att ha :D

Älskar dig gustav!

RSS 2.0