22 år!

fyllde ju 22 år igår :) trevligt! bestämde mig för att skämma bort mig själv med lite shopping :D fick lite pengar när jag fyllde så det passade ju bra! hittade en del fint men blev besviken över att jag inte hittade någon vanlig tröja :O aja, nästa gång!

måste bara säga att jag älskar min praktikplats :D får vara me dpå allt! igår gav jag en subcutan injektion, har delat och gett läkemedel (vilket jag iofs gjort tidigare men ändå), gett sondmat genom en PEG (slang direkt in i magen där man ger flytande mat om patienten inte kan äta) för första gången och även läkemedel genom PEGen :D har hjälpt en patient med andningsträning, en annan med gå- och cykelträning, gett CPAP behandling (man sätter på en mask på patienten som blåser luft, på så sätt blir det lättare för patienten att andas och lungorna blirinte ihopsjunkna), sattit på ortoser, dokumenterat, blivit tilldelad en egen patient som jag ska ha ansvar över, vart med vid omläggning av en fistel ovs, jag kan fortsätta ett tag :D

dagens inköp

vit skjorta och en bustier :D till detta kan man ha höga jeansshorts...



...eller vanliga jeans



hittade även ett fodral med transparent tyg på sidorna :D (och nej, jag är inte gravid, jag hade nyss ätit :P )





praktik

går ju på praktik nu på avdelning 55, alltså Rehab på US :D väldigt roligt än så länge! gick min andra dag idag. på rehab hamnar patienter som på ett eller annat sätt skadat sitt nervsystem, antingen hjärnan eller ryggmärgen. dom har alltså varit helt normala innan tills, som för vissa, bara nån månad sen har trillat och kanske slagit i huvudet eller på annat sätt skadat huvudet eller ryggen och nu ligger som sjukhuspaket som ska rehabiliteras :O kan inte gå in på mer med tanke på sekretessen men man blir så imponerad på de som kommit långt i sin rehabilitering :D deras glada humör får mig på bra humör också :D dom är så glada!

igår hade SG och AT fixat en OS tävling för dom som kunde vara med. dom blev indelade i lag och så fick dom tävla :D jag och karin kollade på och hjälpte till lite också, det va jättekul!

idag har jag fått hjälpa till med förflyttning från säng till rullstol, delat läkemedel, tagit bort en PVK och vart med och dokumenterat, en härlig start med andra ord.

måste komma ihåg att jag ska fixa min lärandeplan för sista gången nu innan jag slutligen skickar den till min kontaktlärare :)

imorgon är jag ledig så då ska jag och gustav städa lite och plocka ut från toaletten så att gustav kan göra rent där inne. vi ska kasta massa skräp också och så ska jag hinna till systemet med för på kvällen är det snuttefilmen kravall i linköping :D sara och anna ska fixa nån förfest så det ska bli kul :D

hörde att emma skulle komma på fredag med och fira att vi fyller allihop :D sjukt synd att jag ska jobba bara :O får se om jag orkar festa en dag till, jobbar ju tidigt lördag och sent söndag så man kan ju gå ut men frågan är hur pigg man kommer vara :S aja, det löser sig, man är ju bara ung en gång så man ska väl passa på :D

nu ska jag sova, gick upp typ 5 imorse :S det va ingen höjdare!

god natt!

1 år!

länge sen jag bloggade nu såg jag men praktiken är igång så jag har allt annat än tid :S

imorgon blir det kravall, ska bli skitkul! :D förfest hos sara. ska sova där med och sen gå direkt till praktiken som börjar 13.30 på fredag.

idag är det exakt ett år sedan jag fick min sista behandling :D YEY!

linköping

idag har vi vågat oss in till linköping :D hämtade upp sara och åkte till tornby. blev lite shopping som födelsedagspresent :D det var uppskattat! köpte en tröja från lindex, randig, stickad tjocktröja som jag har spanat in ett tag + ett par ljusa jeansshorts som är lite högre i midjan, precis vad jag letat efter :D kommer bli kanon i sommar med ett istoppat vitt oversize linne och gladiatorsandaler eller pumps med kavaj på fest! vill ha sommar nuuuu! :D

eftersom mamma och stefan är här, och sara också, så ska vi käka god mat nu :D nått kött med krydda på kanten, broccoli, blomkål, gurka, beasås, stekta färska champinjoner och cola zero, GOTT! sen ska jag spöa dom andra i kort, moahahaha!





ILLA!

ILLA östgötatrafiken. nog för att det vart inställda tåg och förseningar i vinter men imorse tog det fan priset! 3 timmar från mjölby till norrköping! och ni kan ju gissa vad det innbar, jo, att jag och karin som åkte tillsammans missade tentan :O snacka om att vi va arga!

blev en händelserik resa:
träffade karin på perrongen och tog tåget från mjölby 06.48. vi var typ 10 minuter sena in till lkpg för vi stog stilla en stund innan stationen. väl på stationen så står vi stilla väldigt länge så redan där fattade vi att vi skulle missa tentan :O vi började åka och en förhoppning om att kanske kunna skriva sista halvtimmen dök upp :D tåget stannade igen och vi blev stående ett tag pga växelfel!! sen va tåget tvunget att vända tillbaka för växeln va sönder. tillbaka i lkpg så väntade vi på ersättningsbuss. den första kom och blev full lika fort. väntade på nästa som vi kom med, dock så fick jag stå :O karin han ta en plats. vid denna tiden hade tentan redan gått typ halvvägs. i linghem va det några som skulle av så jag och karin fick varsin plats brevid varandra :) en bit efter linghem så reser sig en tant upp och ropar "är det någon med vårdutbildning på bussen" typ. då hade tjejen som satt brevid henne fått ett epeleptiskt anfall :O karin va snabb som satan och satte sig brevid henne och försökte få kontakt. folk började rota i hennes väska för att hitta nått ID och dom hittade insulin. ååh vad kul, diabeteskoma, tänkte jag :O fort som fan började en kille ge henne druvsocker och nån hade ringt efter ambulans. bussen hade såklart stannat. killen som gav henne druvsocker hittade en sån där glukosmätare så han stack henne i fingret och hennes blodsocker låg på typ 11 så det va ingen diabeteskoma som tur va. karin ringde till hennes jobb medans hon försökte få liv i tjejen. precis innan ambulansen kom så vaknade hon och vi hade fått reda på att hon hade epilepsi av hennes arbetskompis.
därefter fortsatte resan mot norrköping!

efter det har det inte hänt så mycket idag vilken är skönt :D pappa hämtade mig i nkpg så jag slapp krångla :P

nu har vi hållit på att städa, flytta saker, kasta osv. ser hyffsat ut här hemma nu och man kommer fram igen :D

nu ska jag kolla på OS och smälta att det blir en omtenta :O

100218

imorgon har jag tenta på morgonen, önska mig lycka till! ska läsa igenom allt en gång till innan jag somnar och sen imorgon på tåget :) det är svårt att veta vad och hur man ska lära på när man inte vet hur tentan ser ut men jag hoppas det går bra!

kaos här hemma med! saker överallt man får knappt plats :O som tur är så ska gustav börja köra hem lite av sina saker till sin mamma imorgon och pappa kommer för att hjälpa till att kasta allt som vi inte ska ha kvar. hoppas at vi får mer plats sen på kvällen för då kommer mamma och stefan med :D vi ska fira min och saras 22 årsdag :D fyller ju nästa vecka men den helgen kan inte jag och sara.

jag har fått mitt schema nu från praktiken så nu vet jag hur jag jobbar :D jobbar första helgen och dom andra helgerna är jag ledig :D trodde man jobbade varannan men så var det tydligen inte, gött! 4 dagar i veckan ska vi vara där och första veckan har jag schema för 5. får se om jag säger till om det eller så går jag 5 dagar :D då lär jag ju mig mer!

nu ska jag kolla på TV och oroa mig för tentan :P

100216

har fått beställning på att blogga :P

har tackat ja till en lägenhet i ryd. eller lägenhet är det ju inte utan ett korridorsrum :) håller på för fullt här hemma och fixar med saker så det ser ut som ett bombnedslag :O men det får man väl leva med.

är tillbaka i mjölby nu med så jag slipper sova hos sara eller hon andra, skönt!

sitter i sängen nu och kollar på skidskyttet :D synd bara att arrangörerna släppte iväg en av svenskorna typ 10 sekunder för sent :O illa!

har faktiskt ingenting att skriva :P även fast det händer massa nu. praktiken börjar iofs nästa vecka så det ska bli kul :D ska dit på torsdag och få lite information osv. ser verkligen fram emot det! :D

dags att återgå till TVn  :)


sittning!

just nu är jag faktiskt ganska taggad för ikväll :D det finns en jätte enkel anledning men jag tor att ni får hållas nyfikna :P

jag och sara (i min klass) har lagt fram kläder till ikväll, käkat god mat och nu ska vi bara plugga en stund till sen ska vi tagga :D

puss!

ensam

sitter hos sara helt ensam. sara är på sittning och vet inte när hon kommer. vet inte om jag tycler det är skönt eller bara tråkigt. tror jag tycker det är tråkigt! jag är en sällskapsmänniska! hur läskigt kommer det inte bli att flytta sen då :O har ju aldrig bott ensam! när jag flyttade hemifrån så flyttade jag ju direkt till gustav.

vet inte vad jag ska skriva, känner inte får att skriva något alls.

får se om jag kan ha kul på riktigt imorgon eller om jag lägger på ett glatt yttre så att mina vänner har kul :) hoppas det blir kul på riktigt, håll tummarna!

flytt

idag är jag väldigt nere. gustav och jag är inte tillsammans längre :( vi kommer dock att vara kompisar och guud så bra kompisar vi ska bli, det har jag bestämt mig för! vill inte tappa kontakten för han är en underbar människa <3

har anmält intresse för en korridorslägenhet i linköping i ryd. tillträda ver 1a mars. måste hitta något eget så jag slipper bo hos kompisar och en korridorslägenhet får duga så länge. det är inte det att jag inte kan bo i lägenheten i mjölby men då kommer gustav att vara där med och i början så kommer det vara jobbigt. det blir bäst såhär.
så förhoppningsvis så flyttar jag snart.

bio

igår var vi ju på Avatar och jag är typ förälskad :D kände inte så när vi gick därifrån men nu när man tänkt på det ett tag så var den ju grymt bra :D måste köpa den när den komme rut på DVD, förhoppningsvis i 3D, den hade vart grym i 3D!!

ringde vårdcentralen med. har äntligen fått tummen ut vad gäller mina tånaglar :P har bara haft dett aproblemet i över ett år nu så det va väl dags :D på fredag nästa vecka så ska jag dick så ska en DSK kolla på dom och göra en bedömning. jag är redan ganska säker på att det är nagelsvamp så jag hoppas på ett medel nu som man kan pensla på så det försvinner så jag får fina tånaglar igen :D inte så kul att gå i sandaler på sommaren annars :S eller att bada, usch!

nu ska jag till skolan.

bio

ikväll blir det bio med linda, Avatar! vi har velat se den länge nu :D tror jag skrev det igår? aja, ikväll blir det av.

nu ska jag fylla på mitt scenario som vi har tills imorgon :)

mat

såhär ser mina portioner ut nu för tiden :D inte storleken dock, denna var lite väl stor men innehållet! nyttigt värre! gurka, tomat, champinjoner, blomkål, broccoli och schnitzel :D


                                                                           före




efter


norrköping

igår åkte jag och linda till norrköping. lina hade bjudit med oss för en kompis till henne (och även till linda) fyllde 25 :) hon hade hyrt lokal och bjöd på mat. hade välfigt roligt!! vi tog sista tåget hem kl 01 och det va alldeles lagom :)

får se om det blir bio idag. varken lindas pojkvän eller gustav är sugna på bio så vi får ta tag i det där själva :D Avatar blir det i så fall!

har precis vart på kvarnen och köpa cola och gall, mmm!




outfit

detta blev det ikväll. transparent tröja med en bustier under :D leggins till och så skorna som jag brukar ha :D


part A

what comes befor part B? part A :D ni får själva klura lite eller så har ni fattat på en gång, grattis isf!

idag ska jag och linda dra till norrköping och parta lite :D och då menar jag väldigt lite. varken hon eller jag har råd att gå ut efter förra lördagen. ångest när man kollade kontot dagen efter :S men man lever bara en gång och då ska man fan ha kul!!!!!

ska kila ner till tvättstugan och hänga upp lite tvätt och sen börja göra mig iordning. har redan valt kläder för jag visste att det skulle ta tid :P tåger går 17.06 så det är bara att sätta fart :)

visar bild på outfiten sen. kan ju iaf säga att det blir samma killerhells som jag haft några gånger nu. anledningen är helt enkelt att dom inte är öppna nånstans, varma och väldigt sköna att gå i vilket behövs nu på vintern :D saknar dock alla mina andra skor, va tvungen att ta fram dom förut och gå runt i hemma :D kan det inte bli vår snart!!!

hörs om en stund igen.

100106

sandra: jaaaa :D det kortet kommer jag ihåg från skolan!

god morgon!

jag har absolut inga planer för idag så ni får gärna tipsa om något kul :D jag är på mitt impulsiva humör!

simmat

linda och sofie kom och hämtade upp mig och gustav runt 13 idag. vi åkte till kvarnen och käkade lunch. eftersom jag går på en lätt GI så fick det bli sallad för min del :)
jag och linde bestämde oss för att dra till lundbybadet och bada bubbelpool så kl 17 möttes vi utanför :D bubbelpoolen va såklart ockuperad men vi är inte dom som är dom :P vi plaskade runt i strömen, åkte vattenrutshbana, stod på händer, voltade under vattnet och tävlade om vem som kunde simma längst under vatten. linda vann så grattis till henne :D som tur va så fick vi plats i bubbelpoolen en gång, synd bara att man typ bara hann sitta i en minut innan den skulle rengöras :O det kändes inte som en sekund längre.

jag och gustav köpte med oss en grillad kyckling hem som vi delade på :D till det käkade jag sallad och gustav den jäveln år potatissallad! lyx!

vägde mig imorse btw. ett ynka kilo har jag gått ner på lite mer än en vecka. det kan jag inte kalla resultat för jag går typ upp och ner nått kilo då och då. dock så är det ingen stenhårg GI så vi får se om 3 veckor hur det ser ut :D

va ute med barro nyss och det sista jag gjorde innan vi gick in typ va att halka och slå upp knät :O inte mycket att göra åt, länge sen man hade sår på knäna nu :P

god natt!


bjuder på lite roliga bilder med, enjoy!

god natt


gustav joinade


jag <3 gustav


jag blev såååhäär glad när jag hittade svart/vit knappen


pixlar


sen testade vi resten av funktionerna








spegelvänd


vattenskalle


faan! GI gjorde mig fet istället :P


muste haves

har inget att göra så jag letar runt efter skor på nätet och jag har hittat två som jag bara måste ha!! :D äckligt snygga! I'm in love!





today I'm wearing this

idag får det bli det här. tröjan och skinbyxorna är från gina, halsbandet från lindex.

ha en bra dag! nu ska jag iväg och käka lunch med gustav linda och sofie :) sen ska jag övertala dom att följa med till lundbybadet och bada bubbelpool!!


scenario

vi hade ju ett scenario tills idag som vi skulle ha gjort men det är ju alltid något man missar som man inte tänker på eller som läraren vill att man ska ha med osv. så jag har skrivit till allt som jag missade :D scenariot handlade om smärta vilket är sjukt intressant! visste att kroppen bildar ett eget slags morfin för att lindra smärtan? hur ballt är inte det?
och visste ni att det faktiskt hjälper att blåsa på ett sår? eller massera kring en skada? dom omvårdnadsåtgärderna gör att smärtan blockeras.

tänkte iallafall visa hur ett scenario kan se ut och vad det är vi jobbar kring för detta är väldigt centralt i vårat sätt att lära oss :D

När vi läst scenariot så sammanfattar vi i basgruppen vad vi tyckte var centralt och sedan slänger vi ur oss ord som vi kommer att tänka på typ smärta. Dessa ord skriver vi ner och dedan sätter vi dom i grupper.
Utifrån grupperna ska vi komma på egna frågor som då ska täcka allt vi måste och vill veta om smärta.

Våra frågor denna gången blev:
1. Beskriv smärtans väg genom kroppen
- Nociveptiv
- Neurogen
2. Vilka typer av smärta finns det och vad innebär de?
3. Omvårdnad och egenvård gällande smärta.
- Sjuksköterskans roll vid omvårdnad.
Inlärningsmål:
- Kolla upp de medicinska begreppen som du inte förstår.
- Kolla upp de olika läkemedlen i FASS.

när man läser frågorna så ser det väldigt lite ut men med tanke på vilken nivå vi ska ligga på så kan jag berätta att jag fick ner 8 dataskrivna sidor, vilket jag inte tänker lägga in här för jag vet att det bara är jag som läser det med glädje :D


nästa scenario handlar om njurarna och om hur det är att vara inkontinent eller att inte kunna kissa alls, det ska bli intressant!


till scenariot som va tills idag så hade vi fått den här informationen:

Hur påverkas livet av smärta
Lennart är på väg till sin flickvän efter jobbet, när han får sladd med motorcykeln och kör omkull. Han klämmer vänster ben, blir också rejält mörbultad och får ett skrapsår på vänster kind. Röntgen visar en fraktur på underbenet och knäluxation. Han läggs in på ortopedavdelning efter operation.
Efter en veckas sjukhusvård har han fortfarande svåra smärtor i vänster knä och hans egenvårdsförmåga är starkt nedsatt.
På ortopedavdelningen får han flera smärtstillande läkemedel:
PCA-pump med Morfin ® (Morfin) 10 mg/ml, 2,5 mg i bolusdos, spärrtid 15 min och max 4 doser per timma för intravenöst bruk
Tabl Tradolan ® (Tramadol) 50 mg, 1 x 4
Tabl Panodil ® (Paracetamol) 500 mg, 2 x 4

Smärtutredning
På grund av de svåra smärtorna kopplas  en smärtsjuksköterska in som gör smärtanalys, smärtteckning och som föreslår  en medicinjustering.  En övergång från tabl Tradolan® (Tramadol) till depottablett OxyContin® ( Oxykodon) görs. Istället för PCA-pump får patienten tillgång till kapsel OxyNorm® (Oxykodon) vid smärtgenombrott. Patienten fortsätter med tabl Panodil® (Paracetamol) 500 mg, 2 x 4.

(Lennarts första smärtgubbe)


Fortfarande smärta
Efter lång sjukhusvistelse får Lennart gå hem för rehabilitering och fortsatt nedtrappning av opiater. När han varit hemma i två månader kontaktar han smärtenheten på grund av ständigt molande och brännande smärta. Ibland känns det som knivhugg i knät och smärtan går ner i underbenet mot den yttre fotknölen.

Hos smärtläkaren
Vid besök på smärtenheten bedömer smärtläkaren att smärtlokalen under den sista månaden har ökat i omfång och i intensitet. Den sträcker sig nu upp över låret och ner i benet. Vid kroppsundersökning finner läkaren också allodyni och hypoestesi över laterala malleolen och hälen. Patienten bedöms ha en neurogen smärta och behandling med tabl Tryptizol® (Amitryptylin) 10 mg, 1 st till natten påbörjas.
 
Hur ska det gå? Lennart berättar att han fortfarande behöver använda kryckor. Smärtorna gör att han funderar på om han kan fortsätta sitt arbete på ortens lilla verkstadsföretag. Kommer han överhuvudtaget att kunna sitta på en motorcykel igen och hur går det nu med USA-resan han och tjejen planerat tillsammans med kompisarna.

(Lennarts andra smärtgubbe. Smärtan har ökat)




plugg

tänkte börja med att tacka för alla fina kommentarer om mitt hår :D

nu har jag massa plugg att ta itu med, usch! fullt upp hela dagen. kom med tåget förut, gustav och barro mötte mig :) sen lämnade vi bara barro när vi kom hem så åkte vi och handlade på en gång. lite mer broccoli, sallad osv. så när vi kom hem så satte jag igång med maten som för övrigt blev kalasgod! :D stekte kyckling, en halv schnitzel (konsig blandning jag vet, men jag åt dom försig), sallad (för mig innebär sallad: guska tomat och isbergssallad) och så kokade jag borccoli och blomkål + bearnaisesås med smak av vitlök! sådär, nu har ni fått ett mattips också så jag hoppas ni gillar bloccoli :D

jag kan ju alltid låtsas att ni är nyfikna på om GI hjälper för jag skulle ju väga mig imorse men såklart så glömde jag bort det, stressade lite och rutinerna blev lite omslängda så det får bli imorgon istället :)

dags att plugga.

GI

imorgon är det invägning :D har ju bestämt mig för att testa på en lätt GI. alltså inga kolhydrater. MEN (kolla det stora MENet) jag kör ingenting stenhårt som att tex kolla på alla förpackningar man köper hur mycket kolhydrater det är i och ingen räkning heller. jag struntar helt enkelt i pasta, ris, potatis och bröd :D sen käkar vi bara godis och snacks en dag i veckan nu istället för typ alla dagar. dett ska jag göra i en månad nu bara för skojs sjukk och se om det händer något :D
något som jag redan märkt är att min mage inte alls är lika uppblåst längre. på mornarna så är den platt men så fort jag käkar något, bara något litet så ser jag gravid ut, eller jag gjorde för nu är det inte så :D lite blir det ju men fyller man på så är det ju ganska självklart men jag ser inte gravid ut längre, wii! :D
så, imorgon har det gått en vecka sedan jag började så vi får se om jag gått ner något.

nu ska vi käka mat! för min del blir det skeppargryta (fiskgryta) med broccoli och blomkål istället för potatis! det är grymt gott och nyttigt på samma gång :D

outfit

hittade en outfit på kameran som jag glömt lägga upp :D randig klänning från lindex + bälte från lindex.


klippning

skulle ju klippt mig idag kl 10.45 men typ en kvart innan jag skulle åka så ringde som från Hårteknikerna och sa att Maja (som jag klicpper mig hos) inte kunde ta sig till jobbet med tåget för det va nån som hade blivit påkörd :O läste om det på aftonbladet sen så vill ni veta mer så står det där men det va nån arbetare som skottade på spåret och hann inte flytta på sig :S
fick en ny till till 12.30 istället och då va hon där :D dock så berättade hon att det inte berodde på olyckan utan att östgötatrafiken hade fordonsbrist så det fanns alltså inget tåg att åka med :O såå kasst!

är jättenöjd med resultatet :D Maja är verkligen den bästa som finns! fick tyvärr reda på att hon slutar imorgon så vart ska jag nu gå och klippa mig?! :O det va liksom värt att lägga 475 kr på klippning med henne för man visste redan innan att man skulle bli nöjd :D som frisör så får man lätt ont i axlar åså vilket hon hade fått + att hon väntar barn och ska vara mammaledig :D grattis säger vi till det!

såhär blev håret iaf, ska fortsätta plugga nu :D






RSS 2.0