död

jag är typ död idag. har sovit siktigt dåligt inatt och klockan ringde 7.15. jag är ledig idag men var tvungen att gå upp för det skulle komma hantverkare hit och riva upp golvet.
nu har dom rivit upp golvet så man ser all sand som golvet legat på. hoppas att det inte är allt för blött bara och att dom kan fixa det idag för just nu står kyl, frys och spis i hallen :S kylen och frysen är ikopplat iaf men spisen går ju inte att använda. kommer bli dyrt om det ska stå så ett tag för jag kommer ju behöva köpa färdig mat. kanske skulle ta och testsa sushin inne på berga centrum brevid ica :P dock så är det ju dyrt med sushi.

blir det mer än en dag måste jag nog ringa stångåstaden och be om avdrag på hyran för just nu uppfylls inte levnadsstandarden i lägenheten.

det har även vart en kille här och bytt lås i dörren för dom som bodde här innan hade tappat en nykel. dom har alltså fixat en fuktskada, tappat en nyckel och inte städat, det kommer bli en fet räkning till dom :P

tentaplugg också. tenta på måndag. fy vad tråkigt! dock så börjar det kännas bättre och bättre för det man läser nu börjar fastna. alla smådetaljer börjar också fastna eftersom man kan grunden till alla sjukdomar och med grunden så menar jag väl inflammationsprocessen för typ alla sjukdomar vi läser har med inflammation att göra.

namnen på mina och saras kompendier (alltså det vi ska tenta av) som vi satt ihop själva för att underlätta:
- Sjukdomar och olika tillstånd i tarmen + stomi
- Leverns sjukdomar (levercirros, hepatit, ikterus och alkohol)
- Gallans sjukdomar (gallsten, njursten, kolangit och kolecystit)
- Akut buk (kontroller, observationer och undersökningar) + peritonit och ulcus
- Pancreas
- Pre-, per- och postoperativ omvårdnad
- Klinisk kemi (alltså blodprover som tas och sedan tyda dessa)
- Obstetrik (graviditet, menstruationscykeln och gynekoloiska sjukdomar)
- Övrigt kompendie (Inflammationsprocessen, PCA pump, patientsamtal, läkemedelsgrupper, baroreceptorer, RAAS och ADH)

vilket är 238 dataskrivna A4 sidor. såhär blir det när man bara har en tenta varje termin :( eller ja, vi har en tenta till men den har inte med sjukdomar att göra utan det är en statistiktenta.

Alkoholens inverkan på levern:
Allt som du äter och dricker kommer att tas om hand i levern. Alkohol är fettlösligt och kan därför inte utsöndras via njurarna om det inte konjugeras (görs vattenlösligt). Vid en stor alkoholkonsumption kommer leverns celler (hepatocyterna) att irriteras. Hepatocyterna kommer då att svälla upp och kroppen bildar ett fettlager runt dessa för att dämpa irritationen. Levern blir då förstorad och man får fettlever.
När detta skydd nått en överskridande gräns så kommer hepatocyterna att falla ihop och skrumpna och det enda som blir kvar är ett ärr. Levercellen dör och funktionen slås ut.

Alkohol kommer även att passera i tarmen där alkoholen ger upphov till aktivering av tarmbakterier. Dessa tarmbakterier kommer att bilda ett ämne som heter endotoxin. Endotoxinet transporteras med blodet till levern där leverns kupferceller aktiveras (kupferceller är makrofager och "städar" kroppen på tex döda bakterier). Kupfercellerna kommer vid aktiveringen att frisätta cytotoxin som är ett ämne i inflammtionsprocessen. Cytokinet i sin tur aktiverar stellatceller att bilda bindväv/ärrväv. Du får en levercirros (skrumplever).

Att ha levercirros kommer att drabba kroppen på en rad olika sätt:
- Du kommer få Ikterus (alltså bli gulfärgad)
- Du kommer få klåda
- Du kommer att få ascites (alltså vätskeansamling i buken), vilket kroppen kompenserar med ännu mera vätska för den tror att vätskan försvunnit ur kroppen eftersom den inte längre är kvar i blodet.
- Du kommer att få en ökad blödningsbenägenhet
- Du kommer att få esofagusvaricier (vidgade blodkärl i halsen som leder till förblödning om de spricker och ingenting görs)
- Du kommer att få förstorad mjälte
- Du kommer att må illa
- Du kommer att få en synlig venteckning på buken
- Du kan komma att få en synlig artärteckning på bröstet
- Är du man så kommer du få bröst
- Du kommer att få dålig andedräkt
- Du kommer att bli trött
- Du kommer att gå ner i vikt
- Du kan komma att drabbas av leverencefalopati vilket innebär förgiftning av ammoniak. Detta leder till förvirring, personlighetsförändring, trötthet, irritation och i värsta fall leverkoma.


RSS 2.0