scenario

vi hade ju ett scenario tills idag som vi skulle ha gjort men det är ju alltid något man missar som man inte tänker på eller som läraren vill att man ska ha med osv. så jag har skrivit till allt som jag missade :D scenariot handlade om smärta vilket är sjukt intressant! visste att kroppen bildar ett eget slags morfin för att lindra smärtan? hur ballt är inte det?
och visste ni att det faktiskt hjälper att blåsa på ett sår? eller massera kring en skada? dom omvårdnadsåtgärderna gör att smärtan blockeras.

tänkte iallafall visa hur ett scenario kan se ut och vad det är vi jobbar kring för detta är väldigt centralt i vårat sätt att lära oss :D

När vi läst scenariot så sammanfattar vi i basgruppen vad vi tyckte var centralt och sedan slänger vi ur oss ord som vi kommer att tänka på typ smärta. Dessa ord skriver vi ner och dedan sätter vi dom i grupper.
Utifrån grupperna ska vi komma på egna frågor som då ska täcka allt vi måste och vill veta om smärta.

Våra frågor denna gången blev:
1. Beskriv smärtans väg genom kroppen
- Nociveptiv
- Neurogen
2. Vilka typer av smärta finns det och vad innebär de?
3. Omvårdnad och egenvård gällande smärta.
- Sjuksköterskans roll vid omvårdnad.
Inlärningsmål:
- Kolla upp de medicinska begreppen som du inte förstår.
- Kolla upp de olika läkemedlen i FASS.

när man läser frågorna så ser det väldigt lite ut men med tanke på vilken nivå vi ska ligga på så kan jag berätta att jag fick ner 8 dataskrivna sidor, vilket jag inte tänker lägga in här för jag vet att det bara är jag som läser det med glädje :D


nästa scenario handlar om njurarna och om hur det är att vara inkontinent eller att inte kunna kissa alls, det ska bli intressant!


till scenariot som va tills idag så hade vi fått den här informationen:

Hur påverkas livet av smärta
Lennart är på väg till sin flickvän efter jobbet, när han får sladd med motorcykeln och kör omkull. Han klämmer vänster ben, blir också rejält mörbultad och får ett skrapsår på vänster kind. Röntgen visar en fraktur på underbenet och knäluxation. Han läggs in på ortopedavdelning efter operation.
Efter en veckas sjukhusvård har han fortfarande svåra smärtor i vänster knä och hans egenvårdsförmåga är starkt nedsatt.
På ortopedavdelningen får han flera smärtstillande läkemedel:
PCA-pump med Morfin ® (Morfin) 10 mg/ml, 2,5 mg i bolusdos, spärrtid 15 min och max 4 doser per timma för intravenöst bruk
Tabl Tradolan ® (Tramadol) 50 mg, 1 x 4
Tabl Panodil ® (Paracetamol) 500 mg, 2 x 4

Smärtutredning
På grund av de svåra smärtorna kopplas  en smärtsjuksköterska in som gör smärtanalys, smärtteckning och som föreslår  en medicinjustering.  En övergång från tabl Tradolan® (Tramadol) till depottablett OxyContin® ( Oxykodon) görs. Istället för PCA-pump får patienten tillgång till kapsel OxyNorm® (Oxykodon) vid smärtgenombrott. Patienten fortsätter med tabl Panodil® (Paracetamol) 500 mg, 2 x 4.

(Lennarts första smärtgubbe)


Fortfarande smärta
Efter lång sjukhusvistelse får Lennart gå hem för rehabilitering och fortsatt nedtrappning av opiater. När han varit hemma i två månader kontaktar han smärtenheten på grund av ständigt molande och brännande smärta. Ibland känns det som knivhugg i knät och smärtan går ner i underbenet mot den yttre fotknölen.

Hos smärtläkaren
Vid besök på smärtenheten bedömer smärtläkaren att smärtlokalen under den sista månaden har ökat i omfång och i intensitet. Den sträcker sig nu upp över låret och ner i benet. Vid kroppsundersökning finner läkaren också allodyni och hypoestesi över laterala malleolen och hälen. Patienten bedöms ha en neurogen smärta och behandling med tabl Tryptizol® (Amitryptylin) 10 mg, 1 st till natten påbörjas.
 
Hur ska det gå? Lennart berättar att han fortfarande behöver använda kryckor. Smärtorna gör att han funderar på om han kan fortsätta sitt arbete på ortens lilla verkstadsföretag. Kommer han överhuvudtaget att kunna sitta på en motorcykel igen och hur går det nu med USA-resan han och tjejen planerat tillsammans med kompisarna.

(Lennarts andra smärtgubbe. Smärtan har ökat)




Kommentarer
Postat av: Anonym

Gud vad kul det låter med smärta.. :) Vill med läsa, men skönt med uppehåll ändå.. :) Du får bli min lärare sen ;)

2010-02-03 @ 17:42:09
URL: http://emmeliiesu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0