partey?

skithungrig nu :O ska fixa spagetti med tonfisksås :D gör en matlåda när jag ändå är på gång, kommer behöva ett par stycken nästa vecka.

idag har jag och gustav samlat vuxenpoäng :D vi har köpt en ny dammsugare. testade den precis och den är superbra! äntligen så kommer man åt under sängen utan att behöva lyfta hela sängen, wii! :D lätt värt pengarna! strohandlat har vi gjort med men vi tror det va något fel på scannern :P vi behövde bara betala typ 900 för 2 fulla papperspåsar och en plastpåse med mat + 15 kg hundmat för lite mer än 200 :D sen fick vi rabatt på det också så det landade på strax över 700 bara :D tror nog aldrig att vi storhandlat för så lite :O om man tar bort hundmaten så köte vi bara mat åt oss för typ 500.

ska hem till sara ikväll, blir kanske fest :D hoppas hon har pratat med lite folk annars blir det bara hon och jag men det kan ju vara kul det med :D gustav kanske skulle komma in till lkpg sen med om han orkade.

hade läkemedelsberäkning i skolan idag, skitenkelt :O dock så ska vi börja enkelt så vi kan förstå det svåra men till och med ni som inte läser om läkemedel kan fixa det! synd bara att alla i klassen inte riktigt fattade :P
(varning till sara som inte gillar att jag pratar om skolan :P )

ett exempel:
Situation: Tromosprofylax vid kirurgi.
Ordnination: T. Betolvex 2 mg peroralt per dag.
Tillgängligt preparat: T. Betolvex 1 mg.

Hur många tabletter får patienten per dag?

enkelt, 2 tabletter såklart. Patienten ska ha 2 mg om dagen och det är 1 mg i en tablett, alltså 2/1=2.

det svåraste exemplet fick jag och nicole fundera nån minut på men sen kändes det självklart
Situation: Gunnar är dehydrerad
Ordination: Infusion Glucos 50 mg/ml, 1000 ml ges under 8 timmar.
Tillgängligt preparat: Infusionsvätska Glucos 50 mg/ml, 1000 ml. (Droppaggregat 1 ml = 20 droppar)

Vilken dropphastighet ställer du in?

simpelt. han ska få i sig 1000 ml på 8 timmar. 1 ml är 20 droppar. totalt finns det alltså 20 000 droppar i påsen. dela sedan 20 000 på 8 för att få hur många droppar han får i timmen och du får fram 2500. dela sedan 2500 med 60 för att få fram hur mpånga han får varje minut vilket blir 41,6. det svår är att veta hur man ska avrunda men det är en annan poäng. han ska alltså ha en dropphastighet på 42 droppar/minut.

nu ska jag käka :D

XOXO

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0