handla

vi funderar på att åka iväg och handla, har inget att göra :P måste plugga, jag vet men njuren börjar sitta nu :) RAAS sitter ganska bra också, måste bara komma ihåg alla namn :)

kan testa dra den här:

Vid låg blodvolym utsöndras renin från njuren. Renin och angiotensinogen (fr. levern) bildar tillsammans angiotensin 1. Angiotensin 1 och ACE (fr. lungorna) bildar tillsammans angiotensin 2. Angiotensin 2 stimulerar utsöndringen av ADH (fr. hypofysen) och aldosteron (fr. binjurebarken). Angiotensin 2 stimulerar även vår törst så vi blir törstiga. ADH och aldosteron minskar urinmängden så att vi inte kissar så mycket. Kissar vi mindre får vi en större blodvolym. Törsten gör att vi dricker och dricker vi ökar blodvolymen. Detta leder alltså till att blodtrycket ökar.

Vid hög blodvolym utsöndras ANP från hjärtats förmak. ANP hämmar ADH och aldosteron men också våran törst. Hämmat ADH gör att urinmängden ökar. Hämmning av aldosetron gör att Na utsöndras vilket leder till att även vatten utsöndas. Detta i sin tur leder till en ökad urinmängd som resulterar i att man blir av med överflödig blodvolym.

sen är det en hel del annat om njuren men detta är svårast. ska även plugga på aktionspotentialen när jag kommer hem från handlingen men den kan jag typ redan med :D lite småslipning på den bara.

älskar dig gustav!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0