cancer vs. inflammation

kl 4.45 ringde klockan imorse. ryckte till och undrade vad fasen det va :P brukar ju inte gå upp förnns efter 6 men sen kopplade det och jag gick upp. kl 5 kom pappa och hämtade upp mig utanför mamma. 
det gick fort att åka, nästan bara vi ute på vägen. var framme lite flr tidigt på sjukhuset så vi fick sitta i väntrummet  i nästan en timme innan läkaren ropade upp mig. 
vi gick in på hans rum och när han vände sig om för att sätta sig på stolen mittemot mig så syntes det på hans uttryck att han inte hade bra nyheter.

så han berättade att dom för 2 månader sen hade sett på min förra röntgen att det lyste lite (tror jag berättat det). det som lyste var då 9 mm. bilderna efter röntgen i förrgår visade att detta inte försvunnit utan det hade vuxit till 13 mm. kände att tårarna började komma men jag ansträngde mig verkligen för att det inte skulle synas. 
sen sa han att dom antagligen skulle gå in med titthålsoperation vid svalget ner bakom bröstkorgen för att ta prover på körteln som alltså sitter mellan mina lungor.  

efter det får jag ett besked om antingen 1. Att det är en inflammation, vilket vi hoppas på. 2. Att Hodgkins lymfom är tillbaka eller 3. Att det är en ny sorts lymfom.

om cancern är tillbaka så kommer jag genomgå en tuffare behandling, en stammcellstransplantation.

orkade inte skriva allt så jag kopierade från internet, om ni orkar läsa vill säga. men först och främst så ska vi hoppas på att det bara är en inflammation, för det är det ju, visst? :D

Stamceller 
När stamcellerna i benmärgen eller blodet delar sig bildas en ny stamcell och en annan cell som utvecklas till en blodkropp. Det finns tre typer av blodkroppar. 
Röda blodkroppar som transporterar syre runt till hela kroppen 
Vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret 
Blodplättar som gör att blodet koagulerar så att vi inte förblöder av minsta sår. 

Vid leukemi, lymfom och myelom blir det fel på celldelningen så att det inte kan utvecklas normala blodkroppar. Genom en transplantation tillförs nya friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar

Inför transplantationen får du höga doser av cytostatika, och ibland också strålning, för att få bort alla vita blodkroppar i kroppen vilket medför att immunförsvaret försvinner. Stamcellerna ges sedan som ett dropp. Väl inne i kroppen hittar de till benmärgen där de kan bilda nya blodceller.

Det brukar ta två till tre veckor innan de nya stamcellerna kommer igång att dela sig så att det bildas tillräckligt många av de olika blodkropparna. Under den tiden löper patienten en ökad risk för infektioner eftersom immunförsvaret då är utslaget. Patienten får förebyggande behandling mot infektioner. De flesta patienter isoleras till dess att stamcellerna slagit an och nya vita blodkroppar bildas. I en del fall kan patienten bo hemma, men också då krävs stor försiktighet för att inte drabbas av infektion.

Efter utskrivningen får patienten komma på regelbundna kontroller för provtagning som i början sker två gånger i veckan. Efter tre månader brukar provtagningarna göras med större mellanrum, förutsatt att allt fungerar bra. 

Det finns några regler som är bra att följa efter utskrivningen och är till för att minska risken för till exempel infektioner. Det gäller att vara noga med handhygienen och inte umgås med förkylda och infekterade personer. Ett annat råd är att undvika stora folksamlingar under de första månaderna efter transplantationen eftersom smittrisken är stor. Exempelvis får patienterna åka med färdtjänst vid sjukhusbesök eftersom de bör undvika kollektivtrafik. 

Under åtminstone tre månader efter transplantationen avråds patienterna vidare från att ha husdjur som hund (vart ska barro ta vägen?! :O ), katt, hamster, fåglar med flera. Om allt fungerar bra efter den tiden kan man åter ta hem husdjuren. Ytterligare ett råd är att undvika jord, till exempel att inte gräva i rabatter eller plantera krukväxter. Inga krukväxter får finnas i sovrummet. Det beror på att det finns risk att bli infekterad av mögelsvamp som finns i jord.




Kommentarer
Postat av: Zandra

Det MÅSTE vara inflammation, får inte vara cancer! Fast vi inte ens vet vad det är än så börja gråta, vill inte att du ska ha den skiten gumman! Men du är stark hjärtat! Skulle det vara något så klara du detta! Vi finns här för dig och stöttar dig!. Vi får tänka positivt.. Håller tummarna för dig!

Puss

2009-08-06 @ 20:21:04
Postat av: Mamma

Du ska inte orora dig för Barro, det får vi lösa på något sätt om så skulle vara fallet, vilket vi inte tror på. Tänk på dig själv nu, du får vara lite egoist.

Kram

2009-08-06 @ 23:19:41
Postat av: Linnéa

Hej! Alla här känner så för dig! Vi hoppas och tror att det här inte är cancern igen. Du har redan gått igenom så mycket att det borde räcka! Varma kramar till dig från oss, Linnéa, Mathias, Robert, Hans o Lena! <3

2009-08-07 @ 16:57:13
URL: http://liiiinneeaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0